Problema actualizarii temei WordPress cu personalizari
Tema WordPress poate suporta personalizari de mai multe tipuri. Cea mai comuna personalizare este cea efectuata direct prin setarile temei, din panoul temei. Daca tema pe care o ai pe site-ul WordPress are panou de control propriu, atunci cu siguranta poti sa alegi ce culoare sa aiba fundalul sau textul. Alte modificari similare se pot face fara nici o problema. Nu le vei pierde nici la actualizarile temei.
A doua metoda de personalizare a temei este cea prin care se adauga cod personalizat intr-unul dintre fisierele sale, de obicei functions.php sau style.css. Daca adaugi codul in personalizatorul WordPress sau in panoul temei, atunci nu pierzi acest cod la actualizarea temei. Din nefericire, nu toata lumea procedeaza asa si doar codurile CSS si JS pot fi introduse in panoul temei. Insa, nu toate temele au aceasta functie. In plus, in personalizatorul WordPress nu poti adauga si cod JS. Iar in nici unul dintre cele doua cazuri, nu poti adauga cod PHP cum poti adauga in fisierul functions.php.
Toate personalizarile si modificarile care nu sunt facute direct in fisierele temei sunt salvate in baza de date care nu se inlocuieste la actualizarea temei.
O actualizare a unei teme pe care ai personalizat-o folosind a doua metoda te va face sa pierzi toate modificarile introduse.
Cum functioneaza sistemul de actualizari
Platforma WP vine cu un sistem foarte puternic de actualizari. Acest sistem actualizeaza nu doar nucleul, dar si traducerile, temele si pluginurile, dar si baza de date cand este nevoie. Platforma verifica site-ul de actualizari periodice si le afiseaza in Dashboard (Panou de control), sectiunea Updates (Actualizari).
Cand o actualizare a temei este disponibila, vei observa o notificare de tip mesaj evidentiat in zona de Apperance (Aspect), sectiunea Themes (Teme).
Actualizarile sunt foarte importante pentru a mentine securitatea si performanta site-ului tau la un nivel modern si contemporan. In plus, apar si noi functii, design-uri, elemente si rezolvari de probleme (bug fix). Pentru a actualiza, poti sa apesi direct Update Now (Actualizeaza Acum).
Procesul de actualizare va porni in fundal descarcand tema, dezarhivand-o si apoi inlocuind fisierele vechi cu cele noi. Nu inchide fereastra sau tab-ul cu actualizare si nici nu reincarca pagina. Poti sa pierzi actualizarea.
Fisierele temei vor fi sterse si vei pierde si schimbarile facute la ele.
Actualizarea nu va modifica urmatoarele elemente:
- optiunile si personalizarile facute in panoul temei;
- setarile si codul personalizat din personalizatorul WordPress;
- piesele;
- meniurile;
- paginile facute integral direct cu un constructor de pagini cum ar fi Divi, Elementor sau oricare altul;
- functionalitati sau design-uri adaugate printr-un plugin separat de tema.
Cum sa mentii personalizarile facute direct in fisierele temei
Pentru inceput trebuie sa te autentifici cu un client FTP, recomandam Filezilla, la site-ul tau WordPress. Odata conectat, fa un back-up directorului temei tale care se afla in sectiunea /wp-content/themes/. Salveaza directorul care are numele temei in calculatorul tau.
Descarca tema actualizata la cea mai noua versiune si prelucreaza fisierele ei folosind fisierele temei pe care ai modificat-o si tocmai ai descarcat-o pe calculator. Foloseste un editor cum ar fi Notepad ++. Daca iti aduci aminte exact care fisiere au fost modificate si ce cod ai adaugat poti folosi direct copy paste. Insa daca nu iti aduci aminte de aceste modificari va trebui sa le cauti. Cel mai usor mod este sa compari cele doua fisiere. Poti folosi WinMerge pentru aceasta operatiune.
Deschide ambele directoare cu WinMerge si vei vedea ecranul impartit in doua. Fiecare parte afisand versiuni diferite ale aceluiasi fisier. Acum poti sa copiezi usor codul, pentru ca acesta va fi evidentiat.
Dupa ce ai terminat de editat tema actualizata, poti sa o incarci in locul temei care exista acum. Clientul FTP te va intreba daca vrei sa inlocuiesti fisierele si tu vei spune ca da.
Bune practici pentru a nu pierde modificarile temei WordPress la actualizare
Pentru a nu pierde niciodata modificarile temei si pentru a usura actualizarea unei teme citeste urmatoarele indicatii:
- foloseste un plugin care te lasa sa adaugi cod suplimentar atat HTML, CSS, cat si JS sau PHP si care te lasa sa afisezi pe site rezultatul codului;
- foloseste o tema copil (child) pe care o modifici cum vrei, inclusiv din fisierele sale;
- pentru modificari vizuale foloseste sectiunea Additional CSS a personalizatorului WordPress.
- foloseste un plugin suplimentar cum ar fi CSS Hero pentru a modifica stilul site-ului folosind cod CSS personalizat.
Un plugin care te lasa sa adaugi cod suplimentar HTML, CSS si JS pentru a crea elemente cum ar fi butoane, meniuri, galerii, slideshow-uri, dar si animatii este WP Coder. Plugin-ul poate fi studiat la https://wordpress.org/plugins/wp-coder/. Acestea te lasa sa adaugi un cod scurt ca si piesa sau in partea de continut a site-ului afisand rezultatul codului CSS si JS pe care tu l-ai introdus. Poti sa preiei elemente si codurile lor corespunzatoare dintr-o librarie online de script-uri cum ar fi CodePen. Poti sa integrezi librarii Jquery si nu numai. Ultima actualizare a pluginului a fost acum 3 luni si are nota 5 din 5.
Pentru a crea o tema copil (child) ai nevoie de cunostinte de baza HTML si CSS. Nu strica si cateva cunostinte PHP. Daca doar intelegi limbajele de programare si te descurci cu copiatul acestora din alte parti, atunci si acest aspect este suficient. Poti sa te antrenezi instaland WordPress direct pe calculatorul tau, intr-un server privat. Orice tema WordPress poate fi folosita ca si tema parinte. Totusi sunt cateva care sunt mai usor de folosit cum ar fi Twenty Thirteen, una dintre temele implicite WordPress.
Primul pas pentru a crea tema copil este sa de autentifici in FTP si sa creezi un nou director cu numele temei langa cel al temei parinte. Deschide un editor de text cum ar fi Notepad sau Notepad++ si introdu codul de mai jos.
*
Theme Name: Tema copil
Theme URI: Adresa temei daca exista
Description: A Twenty Thirteen child theme
Author: Numele tau
Author URI: Adresa site-ului tau
Template: twentythirteen
Version: 1.0.0
*/
@import
url
(
"../twentythirteen/style.css"
);
