Skip to main content

Istoria Internetului – introducere

Daca ai intrat sa citesti acest articol inseamna ca petreci destul de mult timp pe internet. Tinand cont cat de mult ne influenteaza internetul in zilele noastre, oare cati dintre noi cunoastem povestea sa ? In acest articol vom prezenta pe scurt istoria internetului si cum a inceput totul. Acum suntem satui de cumparaturi online, navigare pe mii de site-uri si de  canelel sociale media, dar in trecut acestea nu au fost la fel.

Evenimentele descrise mai jos cuprind oameni, proiecte, site-uri, date si informatii care sa iti ofere cel putin o imagine partiala a ceea ce numim acum Internet. Desi istoria completa a Internetului ar putea umple cu usurinta cateva carti, vei gasi punctele cheie impreuna cu evolutia si cresterea Internetului intre anii 1969 si 2009.

1969: Arpanet

Arpanet a fost prima retea reala care functiona folosind tehnologie, noua in aceea perioada, numita schimbul de pachete. Pe data de 29 octombrie 1969, calculatoarele de la Stanford si UCLA s-au conectat pentru prima oara. Au fost primele gazde a ceea ce numim azi Internet.

Primul mesaj trimis prin retea trebuia sa fie „Login”, dar reteaua a cazut atunci cand a fost scrisa litera „g”.

1969: Unix

Un alt eveniment cheie a fost crearea sistemului de operare Unix. Acesta a influentat designul sistemelor de operare bine cunoscute si populare  Linux si FreeBSD (folosite si azi in servicii web si gazduirea serverelor).

1960: Reteaua Arpanet

O retea Arpanet a fost creata intre Harvard, MIT si BBN (compania care a creat procesul de interfata a mesajelor pentru calculatoarele care se conectau) in 1970.

1971: Email

Emailul a fost implementat in 1971 de Ray Tomlinson. Tot el a decis folosirea simbolului „@” pentru a desparti numele de utilizator de numele calculatorului (care mai tarziu a devenit numele domeniului).

1971: Proiectul Gutenberg si eBook-urile

Unul dintre cele mai impresionante proiecte din 1971 a fost inceputul proiectului Gutenberg. Pentru cei nefamiliarizati cu acest site, proiectul este un efort global de adunare a cartilor si documentelor publice facandu-le disponibile in format electronic. Toate acestea sunt oferite gratuit sub forma de eBook-uri sau alte formate electronice.

Totul a inceput atunci cand Michael Hart a primit acces la un spatiu de stocare mare si a realizat ca viitorul calculatoarelor este capacitatea lor de stocare, de cautare si recuperare a informatiei. Toata informatia era doar in librarii. Manual, a scris pe calculator „Declaratia de Independenta” si a lansat proiectul Gutenberg pentru a converti cartile fizice in carti electronice. Practic, acest moment a reprezentat nasterea eBook-ului.

1972: Cyclades

Franta a inceput propriul sau proiect similar cu Arpanet in 1972, dandu-i numele de Cyclades. Desi proiectul a fost inchis, a avut o idee pionera si anume: calculatorul gazda ar trebui sa fie responsabil de transmisia datelor si nu reteaua in sine.

1973: Prima conexiune trans-Atlantica si popularitatea mailurilor

Arpanet a facut prima sa conexiune trans-Atlantica in 1973 cu Universitatea din Londra. In timpul aceluiasi an, 75% din activitatea retelei era reprezentata de mailuri.

1974: Inceputul protocoalelor TCP/IP

Anul 1974 a fost un an coplesitor. O propunere a fost publicata cu ideea de a conecta retelele similare cu Arpa impreuna pentru a crea o retea numita inter-network, adica o retea interna. Aceasta nu ar fi trebuit sa aibe nici un sediu central si ar fi functionat cu un protocol de transmisie care mai tarziu devine TCP/IP.

1975: Clientul de email

Cu popularitatea tot mai mare a emailurilor, primul program modern de email a fost creat de John Vittal, un programator la Universitatea de Sud California  in 1975. Cele mai importante functii pe care le avea acest program numit MSG au fost functiile Reply (raspunde) si Forward (redirectioneaza).

1977: Calculatorul modern

Anul 1977 a fost un an important in dezvoltarea Internetului pe care il cunoastem azi. A aparut primul calculator modern creat de Dennis Hayes si Dale Heartherington. A fost vandut celor care aveau acelasi hobby.

1978: Sistemul de jurnale

BBS (Bulletin Board System), in romana sistemul de jurnale) a fost creat in Chicago in timpul unei furtuni.

1978: Spam

1978 a fost si anul primului mesaj comercial nesolicitat pe email. Acesta a fost trimis de Gary Thuerk la peste 600 de utilizatori Arpane din California.

1979: MUD – cea mai primitiva forma de jocuri multiplayer

Precursorul jocurilor World of Warcraft si Second Life a fost creat in 1979 si se numea MUD (prescurtarea de la MultiUser Dungeon).  MUD era un joc bazat pe text combinand elemente de rpg, fictiune, online chat si interactivitate.

1979: Usenet

Usenet, creat de doi studenti era un sistem bazat pe discutii, un forum. Permitea oamenilor de pe tot globul sa participe la acelasi discutii publicand mesaje filtrate dupa categorii.

1980: Programul ENQUIRE

CERN ( Organizatia europeana pentru cercetare nucleaza) a lansat ENQUIRE (codat de Tim Berners-Lee). Acesta era un program hypertext care permitea oamenilor de stiinta de la laboratoarele de particule fizice sa urmareasca oameni, proiecte, programe folosind link-uri.

1982: Primul emoticon

Desi multa lume crede ca Kevin MacKenzie a fost inventatorul emoticonului in 1979, de fapt Scot Fahlman in 1982 a venit cu propunerea folosirii unui 🙂 dupa o gluma, in schimbul -) propus de MacKenzie.

1983: Computerele Arpanet schimba protocoalele la TCP/IP

Pana la data de 1 ianuarie 1983, calculatoarele Arpanet trebuiau sa schimbe protocoalele la TCP/IP. Acestea au fost dezvoltate de Vinton Cerf. Cateva sute de calculatoare au facut aceasta schimbare. Si name server-ul a fost dezvoltat in 1983.

1984: DNS (Domain Name System)

DNS-ul a fost creat in 1984 impreuna cu domain name servers. Astfel adresele de pe internet erau mai prietenoase in comparatie cu adresele IP. Utilizatorii puteau sa scrie cuvinte usor de retinut care se converteau nume in in IP, automat.

1985: Comunitatiile virtuale

In 1985 s-a dezvoltat The WELL (scurtarea de la Whole Earth Lectronic Link), una dintre cele mai vechi comunitatii virtuale inca existente. A fost creat de Stewart Brand si Larry Brilliant in februarie 1985. A inceput ca si o comunitate de scriitori si cititori.

1986: Razboaiele protocoalelor

Asa zisele razboiae ale protocoalelor a inceput in 1986 cand tarile Europene au adoptat OSI (Sistemele deschise interconectate), iar Statele Unite ale Americi folosea protocolul Internet/ Arpanet care la final a si ramas.

1987: Internetul creste

Pana in 1987 erau peste 30.000 de gazde pe Internet. Protocolul original Arpanet era limitat la 1000 de gazde, dar adoptarea standardului TCP/IP a facut posibil cresterea numarului de gazde.

1988: IRC – Internet Relay Chat

Tot in 1988, apare IRC (Internet Relay Chat), pregatind drumul pentru chat-urile in timp real si a programelor de mesagerie instant folosite azi de noi.

1988: Primul atac cibernetic pe internet

Viermele The Morris a fost lansat in 1988 de Robert Tappan Morris si a cauzat intreruperi majore pe internet.

1989: Lansarea AOL

Cand Apple a lansat programul AppleLink in 1989, proiectul a fost redenumit in America Online. AOL, care exista si azi, a facut internetul mult mai popular printre utilizatorii sai.

1989: Propunerea pentru World Wide Web

1989 a venit cu propunerea WWW ( World Wide Web) scrisa de Tim Berners-Lee. A fost publicat in Martie intr-o revista numita MacWorld si redistribuita in mai 1990. Propunerea a fost scrisa pentru a convinge CERN ca un sistem global hypertext este in avantajul lor. A fost denumit Mesh, dar in 1990 a aparut termenul de World Wide Web cand Tim a inceput codarea.

1990: Primul ISP comercial 

ISP sunt companiile care ofera internet. In 1990, a aparut prima astfel de companie care oferea conexiune tip dial-up. Acestia se numeau The World. Tot in acest an, Arpanet se inchide.

1990: Protocoalele World Wide Web sunt finalizate

Codul scris de Tim Berners-Lee, bazat pe propunerea sa cu un an in urma, impreuna cu standardele pentru HTML, HTTP si URL-uri a fost finalizat in 1990.

1991: Prima pagina web

In 1991 au aparut inovatii majore privind lumea internetului. Prima pagina web a fost creata. Aceasta explica ce este World Wide Web.

1991: Primul protocol bazat pe cautarea continutului

Tot in acest an, apare si protocolul bazat pe cautarea continutului si nu pe numele fisierelor, numit Gopher.

1991: MP3 devine un standard

Formatul de fisier MP3 devine un standard in 1991. Acestea erau foarte compresate si mai tarziu devin populare datorita  impartirii melodiilor si albumelor pe internet.

1991: Prima camera web

Prima camera web a fost implementata la Universitatea Cambridge si singurul sau rol era sa monotorizeze un aparat de facut cafea. Astfel cei din laborator nu mai pierdeau drumul pana la aparat daca acesta nu avea cafea.

1993: Mosaic – primul navigator grafic disponibil pentru publicul general

Primul cel mai descarcat navigator de internet a fost lansat in 1993 si se numea Mosaic. Desi nu a fost primul navigator de internet, este considerat primul navigator (browser) care face Internetul accesibil celor care sunt atehnici.

1993: Guvernele se alatura Internetului

In 1993, atat Casa Alba cat si Natiunile unite au propriile pagini web. Astfel incep si extensiile de domenii de tipul .gov si .org.

1994: Netscape Navigator

Primul mare competitor al Mosaic-ului este Netscape Navigator, lansat in 1994.

1995: Comercializarea Internetului

1995 este considerat anul in care Internetul a inceput sa fie comercial. Desi existau firme online inainte de 1995, abia in acest an a aparut SSL. Aceasta incriptie a fost creata de Netscape si facea tranzactiile online financiare sa fie mai sigure (cum ar fi platile cu cardul).

In plus, doua mari companii si-au inceput activitatea in online in acest an. Prima vanzare facuta pe Echo Bay a fost realizata in acest an. Mai tarziu Echo Bay devine eBay. Amazon a inceput tot in 1995, dar a facut profit abia peste 6 ani in 2001.

1995: Aparitia JavaScript, Vaticanul este online si Geocities

S-a lansat Geocities in 1995, care a fost inchis in 2000. De asemenea, Vaticanul are propriul site in 1995.

Java si JavaScript (original avand numele de LiveScript si era creat de Brendan Eich care il considera parte din browserul Netscape Navigator) a fost introdus publicului. In urmatorul an apare si ActiveX lansat de Microsoft.

1996: Primul client web de email

In 1996, apare HoTMail, primul client web de email (HTML de la limbajul hypertext).

1997: Apare termenul weblog

Desi primele bloguri erau de cativa ani pe internet, abia in acest an weblog este folosit cu adevarat.

1998: Prima oara cand o poveste apare pe internet in schimbul presei clasice

Scandalul Bill Clinton si Monica Lewinksy a fost publicat prima oara pe internet si abia apoi in presa clasica.

1998: Google

Google apare pe internet in 1998 revolutionand modul cum oamenii cauta informatiile pe internet.

1998: Apar programele de impartire a fisierelor

Napster este lansat si ofera posibilitatea de a imparti fisiere audio prin internet.

1999: Proiectul SETI@home

Lansarea proiectului SETI@home se face in 1999. Proiectul a creat echivalentul unui super computer care aduca putere de la peste 3 milioane de calculatore din lume folosind procesoarele si monitoarele acestora indicand ca acestea nu sunt folosite atunci cand nu sunt folosite. Programul analiza datele telescopului radio pentru a cauta semne extraterestre.

2000: Bula se sparge

In 2000 sute de firme s-au inchis si investitorii si-au pierdut banii. NASDAQ care lista un numar mare de companii afectate de bula a ajuns la 5000 si apoi a pierdut 10% din valoarea sa intr-o singura zi iar in 2002 a fost inchis.

2001: Lansarea Wikipedia

Apare Wikipedia in 2001 pavand drumul pentru continutul generat colectiv.

2003: VoIP devine popular

Skype apare in 2003 facand populare apelurile prin internet.

2003: MySpace devine cea mai populara retea sociala

Apare si MySpace in 2003 devenind cea mai populara retea sociala.

2003: CAN-SPAM

Se semneaza actul care controla mailurile nesolicitate numit CAN-SPAM.

2004: Web 2.0

Desi termenul a aparut in discutii inca din 1999 datorita lui Darcy DiNucci referindu-se la site-uri si la aplicatii bogate pe internet (RIA) care sunt foarte interactive, abia in 2004 a devenit popular. In aceasta perioada internetul a fost deschis ca si o platforma de John Batelle si Tim O’Reilly. Au aparut si aplicatii care foloseau conexiunea la internet si mutandu-se de pe calculatoarele clasice care aveau dezavantajul de a avea diferite sisteme de operare si apareau probleme de incompatibilitate.

2004: Social media si Digg

Termenul social media a fost folosit de Chris Sharpley. Acest termen reprezinta aplicatiile web si site-urile care lasa utilizatorii sa creeze continut pe care sa il imparta cu alti utilizatori in timp ce poate discuta cu acestia. Lumea a iubit aceasta idee de a putea calatori cu prietenii virtual facand si poze.

Apare si Digg, o platforma de stiri sociale ajutand la crearea site-urilor ca si Reddit sau Yahoo! Buzz. Digg revolutioneaza modul de generare si cautare a continutului care erau promovate de platforma prin recenzii si voturi date de comunitatea sa.

2004: Aparitia the Facebook

Aplicatia the Facebook este deschisa liceenilor. Facebook-ul de azi, era denumit atunci The Facebook.

2005: Lansarea YouTube

In 2005, vine si YouTube care ofera gazduirea fisierelor video pe care le puteai imparti cu cei dragi gratuit.

2006: Twitter

Aparitia Twitter in 2006, denumit la inceput twittr a avut primul sau mesaj „just setting up my twttr”.

2007: Mutarea serialelor pe internet

Platforma Hulu a lansat in 2007 impreuna cu canalele de televiziune ABC, NBC si FOX o platforma online prin care puteai vedea seriale

2007: Aparitia iPhone si a internetului mobil

Apare iPhone si otada cu el si interesul marit pentru aplicatiile web mobile.

2008: Voturile prin Internet

Primele voturi prin Internet au avut loc in 2008 odata cu alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii. Fiecare candidat a avut propria sa pagina de Facebook sau Twitter. Unii apareau in campanii video pe Youtube.

Tot in acest an au fost facute donatii de peste 4.3 milioane de dolari intr-o singura zi.

2009: Politica ICANN se schimba

ICANN este organizatia care se ocupa de inregistrarea numelor de domenii. Statele Unite ale Americii a oprit controlul total asupra ICANN.

Viitorul

Unde se indreapta Internetul? Putem presupune ca odata cu aparitia tehnologiilor cum ar fi  realitate virtuala si realitate augmentata, vom avea site-uri care vor folosi aceste tehnologii. Aplicatii mobile si filme au aparut deja. In plus, putem discuta si despre aplicatii 3D si odata cu filmele 4D ne putem astepta la orice.

Lasa un comentariu

Suna
Whatsapp