Skip to main content

Despre link-urile stricate 

Link-urile stricate, cunoscute si ca link-uri moarte, sunt link-uri care nu trimit unde trebuie. Pe scurt, ele nu functioneaza corespunzator, trimitand vizitatorii unui site pe o pagina sau un fisier care nu se mai afla in acelasi loc. Fie s-a mutat, fie s-a sters respectiva pagina sau respectivul fisier. La accesarea unui link stricat, serverul va afisa eroare 404: Not found. Adica resursa accesata este de negasit. Termenul in limba engleza pentru link-uri stricate este de broken links. Uneori link-urile stricate apar din cauza greselilor in denumirea lor (typos).

Efectele sunt negative si afecteaza atat experienta de utilizare a site-ului a vizitatoriilor umani, dar si procesul de optimizare SEO. Este foarte important sa monotorizezi toate link-urile de pe site-ul tau pentru a evita asemenea probleme.

Sunt mai multe metode si unelte prin care poti sa gasesti link-uri stricate. Mai jos, iti vom prezenta patru unelte populare care te ajuta sa descoperi link-uri stricate, iar la final venim cu doua solutii.

SEMRush

Una dintre cele mai populare unelte SEO de pe piata este SEMRush. Poti foarte usor sa monitorizezi clasamentele SEO si sanatatea site-ului tau. Vine cu unelte care sa ajute indexarea site-ului tau, dar si gasirea posibilelor erori. SEMRush iti ofera si un raport detaliat. Pentru inceput, trebuie sa iti faci un cont SEMRush

Este un serviciu cu plata, dar ei ofera si un cont gratuit si limitat care iti permite verificarea a 100 de pagini pentru un singur domeniu. Pachetele cu plata incep de la 100.000 de pagini pe luna. Odata ce esti logat, foloseste optiunea Site Audit din meniul aflat in stanga. Pagina de audit se va incarca si poti cere un audit nou cu butonul ‘New Site Audit’ aflat in partea de sus.

Esti rugat sa scrii domeniul pe care il vrei. Dupa aceea, va trebui sa configurezi setarile auditului alegand numarul de pagini si o sursa pentru verificarea sa.

Apasa pe butonul start pentru a incepe procesul. SEMRush va incepe sa verifice site-ul tau pentru a crea auditul. In functie de numarul de pagini alese de tine, procesul de creare a raportului poate dura cateva minunte. Odata finalizat, vei putea apasa pe domeniul tau din sectiunea Site Audit pentru a vede raportul.

Aici vei vedea foarte multe date legate de site-ul tau impreuna cu notificari, atentionari si erori. Pentru a vedea link-urile stricate trebuie sa apesi pe Broken din tabul al treilea al raportului.

Acum poti sa folosesti butonul Export aflat in partea de sus drepta pentru a descarca raportul.

Ahrefs

Ahrefs este o unealta excelenta SEO pentru oameni de afaceri, consultanti SEO si marketeri. Ofera detalii privind procesul SEO desfasurat pentru site-ul tau sau pentru competitorii tai. Poti folosi analiza cuvintelor cheie, analiza organica sau platita, verifica sanatatea site-ului inclusiv link-urile stricate.

Trebuie sa iti faci un cont Ahrefs. Serviciul este unul cu plata si costa 99 de dolari pe luna. Acestia ofera si un pachet de test pentru 7 zile pentru 7 dolari.

Odata ce esti autentificat la panoul Ahrefs, scrie domeniul site-ului tau sub unealta Site Explorer.

Aceasta unealta va analiza site-ul tau si va pregati rapoartele corespunzatoare. In functie de cat continut ai pe site, procesul poate dura mai mult. Odata finalizat, vei vedea un sumar cu rezultate. Pentru a verifica link-urile stricate, apasa pe Pages » Best by Links si vei vedea elementele cu eroare 404.

Poti sa exporti raportul in format CSV si sa te apuci de corectarea link-urilor.

Google Search Console

Google Search Console este o unealta gratuita oferita de Google pentru proprietarii de site-uri. Acestia pot folosi unealta pentru a creste vizibilitatea site-ului lor in rezultatele cautarii Google. Primesti si notificari privind erori cum ar fi cele 404 cauzate de un link mort. 

Logat fiind pe Google Search Console apasa pe  ‘Coverage’ din meniul din stanga.

Vei gasi erorile 404 sub sectiunile Erros sau Excluded. 

Daca apesi pe eroarea 404 vei primi un raport detaliat cu lista link-urile stricate care au legatura cu eroare respectiva. Poti apasa pe butonul download  pentru a descarca aceasta lista.

Plugin-ul  Broken Link Checker  poate gasi link-uri stricate, dar nu este recomandat sa il folosesti in special daca ai un pachet de gazduire mai modest. Plugin-ul foloseste foarte multe resurse si poate incetini viteza de incarcare a site-ului tau. Unele companii de gazduire au blocat utilizarea acestui plugin. Citeste mai multe despre impactul pluginurilor la articolul dedicat despre pluginuri

Plugin-ul verifica atat link-urile interne cat si externe stricate care returneaza o eroare 404. Trebuie sa instalezi Broken Link Checker. Apoi activeaza-l si acesta va porni in fundal. El verifica atat paginile, cat si articolele si comentariile dupa fiecare link scris. Pentru a vedea raportul integral du-te la Tools » Broken Links.

Daca ai site-ul de ceva vreme, atunci acest raport va include si link-urile tertelor parti. Va trebui sa sortezi manual dupa link-urile care tin de site-ul tau. Trebuie sa tii activat pluginul pana repari link-urile stricate. Dupa aceea, poti sa il dezactivezi. Daca nu il dezactivezi, plugin-ul va cauta continuu link-uri stricate si va incetini simtitor site-ul.

Cum sa repari link-urile stricate in WordPress

Cea mai usoara si logica solutie pentru repararea link-urilor stricate este sa le redirectionezi catre o pagina existenta. De exemplu, daca ai modificat sau mutat adresa unui articol, link-ul vechi ar trebui sa arate catre noua sa adresa. In cazul in care articolul nu mai exista, link-ul ar trebui sa arate catre un articol similar. Poti sa faci asta prin redirectionari de tip 301.

Redirectionarile de tip 301 pot fi facute manual printr-un plugin cum ar fi  Redirection. Dupa activare, navigheaza la  Tools » Redirection pentru a scrie fiecare link stricat si adresa noua. Foloseste-te de campurile disponibile numite Source URL – unde bagi link-ul stricat si Target URL –  unde bagi noul link.

Apoi apasa butonul albastru Add Redirect pentru a salva redirectionarea. Repeta procesul pentru fiecare link stricat si verifica vechea adresa.

Plugin-uri similare cu acesta mai exista in piata pluginurilor, dar mai exista si varianta de creare automata a redirectionarilor. Un asemenea plugin este Yoast SEO Premium, a carui varianta cu plata, detecteaza automat schimbarile de link-uri si creaza redirectionarile corespunzatoare. Acestea pot fi sterse din tabul redirectionari, unde se afla si alte optiuni.

Lasa un comentariu

Suna
Whatsapp