Pluginuri WordPress 

Sunt foarte multe idei si cunostinte pe internet despre pluginurile WordPress. Multe sunt gresite sau incomplete si nu explica impactul pe care il pot avea asupra vitezei, securitatii, performantei si experientei utilizatorului.

Cand vorbim despre pluginuri WordPress, trebuie sa vorbim despre aplicatii pentru site-ul tau. Acestea nu fac nimic altceva decat sa adauge functionalitate site-ului tau. Astfel, poti transforma site-ul intr-o platforma de e-learning, un magazin online sau poti adauga formulare de contact si butoane.

Ca si WordPress-ul, pluginurile sunt scrise in limbajul de programare PHP. Acest cod suleaza pe serverul care gazduieste site-ul tau si foloseste resursele serverului respectiv. Serverul este un alt fel de calculator. Are procesor, memorie si toate resursele pe care le are un calculator, doar ca la un nivel superior.

Este important sa alegi firma potrivita pentru gazduirea site-ului tau. Ei trebuie sa iti ofere atat acces total, cat si suport rapid si de calitate, uptime cat mai mare si unelte pentru administrarea site-ului.

Suportul pentru pluginuri a fost adaugat odata cu WordPress 1.2. In acel moment, acestea au devenit mult mai populare. Fiecare dezvoltator de plugin avand pagina proprie pentru fiecare plugin unde puteai vedea detalii, imagini, recenzii, intrebari si raspunsuri si instructiuni.

De ce sunt asa importante pluginurile pentru site-urile WordPress?

Chiar daca WordPress are un nucleu puternic si stabil mai ales in ceea ce priveste crearea unui blog, pluginurile fac din WordPress cel mai popular soft de creare a site-urilor din lume.

Numarul total de pluginuri WordPress creste in fiecare an. Sunt peste 54.000 de pluginuri WordPress gratuite. Sunt alte sute de pluginuri care se platesc si pe care le gasesti pe pietele online. Una dintre cele mai populare piete online de pluginuri WordPress este CodeCanyon.

Pluginurile WordPress iti pot imbunatati securitatea, viteza, procesul SEO si nu numai. Printre alte functii, ele pot sa iti ofere animatii, slideshow-uri, galerii de imagini, butoane, formulare de contact, diverse piese. Tot cu ele poti avea control FTP, control marit asupra utilizatorilor, optiuni de design.

Pluginuri WordPress si impactul acestora asupra vitezei si performantei site-ului tau

Sunt foarte multe tipuri de pluginuri WordPress si chiar si cele care sunt de acelasi tip pot avea impact diferit asupra site-ului tau.

Sunt pluginuri care afecteaza doar partea din fata, cea pe care o vede vizitatorul. De exemplu, constructoarele de pagini, formularele de contact si altele. 

Sunt pluginuri care proceseaza automat anumite lucruri in partea din spate a panoului de control WordPress. Putem enumera pluginurile care fac backup la site, pluginurile editoriale, pluginurile care fac actualizari si asa mai departe.

Sunt si pluginuri care au un impact asupra ambelor parti ale site-ului. In acest caz, avem pluginurile SEO si Firewall.

Conteaza unde se incarca pluginul. Daca acesta se incarca doar intr-o zona specifica, impactul sau asupra site-ului va fi unul neglijabil. Pluginurile care se incarca in partea cea mai vizibila din site, cea pe care o poate vedea oricine, au impactul cel mai mare. De asemenea, si pluginurile care proceseaza anumite task-uri de rutina cum ar fi verificari de link-uri stricate sau monotorizare 404 mananca din resursele disponibile site-ului.

Cele trei probleme

In general, pluginurile pot afecta performanta site-ului tau din urmatoarele motive:

  • crearea de cereri aditionale HTTP – unele pluginuri, mai ales cele care afecteaza frontend-ul (partea din fata) pot cere script-uri sau un design personalizat pentru a functiona corespunzator. Ele pot adauga cod CSS sau JS aditional. Incarcarea acestor fisiere duce la incarcarea inceata a paginii site-ului.
  • cereri in plus ale bazei de date – numarul crescut al operatiunilor cu baza de date poate incetini viteza de incarcare a site-ului. Pluginurile cunoscute care au acest impact sunt cele care afiseaza cele mai populare articole, articole similare sau orice altceva legat direct de baza de date.
  • procese din fundal si scrierea directa in baza de date – Pluginurile care monotorizeaza site-ul intr-un fel sau altul sunt cele care scriu in baza de date si ruleaza procese in fundal periodic. Acestea se ocupa cu statisticile, erorile si alte asemenea elemente.

Majoritatea pluginurilor vor adauga fisiere sau cereri aditionale doar cand este nevoie, astfel fiind optimizate sa nu incarce site-ul prea mult. Totusi, aceste aditii nu pot fi evitate. Se pot face diverse optimizari atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Primul pas este sa folosesti un sistem de caching.

Pluginuri WordPress si impactul acestora asupra sigurantei site-ului tau

Securitatea site-ului tau este un alt element important pe care trebuie sa il iei in considerare cand instalezi pluginuri WordPress. Majoritatea utilizatorilor cred ca folosirea unui numar mai mare de pluginuri face site-ul sa fie mai vulnerabil. Este adevarat ca un plugin scris incorect sau necorespunzator poate fi folosit in scopuri nepotrivite pentru a dauna site-ului. Acest lucru este valabil pentru orice program care exista.

Partea buna la open source este ca odata cu cresterea numarului de utilizatori ai unui plugin, cresc si numarul de dezvoltatori, dar si orele de dezvoltare pentru acel plugin. In acelasi timp, se gasesc mai repede vulnerabilitati. 

Fiabilitatea pluginurilor WordPress

Foarte multa lume este ingrijorata de fiabilitatea pe care o au sau nu o au pluginurile WordPress. Daca un plugin nu va mai primi actualizari? Daca nu se va mai ocupa nimeni de el? Daca actualizarile vin prea putine la numar sau la distanta prea mare una de alta?

Partea frumoasa a comunitatii WordPress este ca are un numar mare de membri si nu este vorba doar de utilizatori simpli de pluginuri, ci si de dezvoltatori de site-uri si de dezvoltatori de pluginuri. Oricand exista alternative la un plugin, mai ales ca acestea sunt open source.

Daca folosesti un plugin cu adevarat popular, sansele ca acesta sa nu mai fie actualizat sunt foarte mici. Chiar daca dezvoltatorul original nu mai poate sa se ocupe de plugin, altul va intra in scena pentru a prelua popularitatea pluginului si va lucra la dezvoltare. Asa a aparut WordPress care inainte se numea b2/cafelog.

Atata timp cat iti alegi pluginurile cu recenzii pozitive, cu autori populari, vei reusi sa fii in siguranta.

Leave a Reply

Call Now ButtonSUNA