Skip to main content

Ce este Captcha? 

Captcha este cea mai populara metoda de filtrare a mesajelor primite prin intermediul unui formular. Fie ca vorbim de formular de comentarii, de contact sau chiar formulare de inregistrare sau autentificare, Captcha te poate ajuta. Aceasta metoda te ajuta sa eviti roboti, sistemele automatizate sau persoanele care te contacteaza in alte scopuri decat ai vrea. Captcha te ajuta sa tii spam-ul departe de site-ul tau si de tine. Cu aceasta metoda, nu mai primesti mesajele spam.

Procesul Captcha poate sa se desfasoare in mai multe feluri, in functie de creativitatea celui care implementeaza script-ul Captcha. Printre cele mai populare exemple ar fi:

  • bifarea unei casute pentru a demonstra ca nu esti robot;
  • scrierea unor cuvinte sau siruri de caractere afisate intr-o imagine generata dinamic;
  • alegerea imaginilor cu autostrazi sau case sau semne de circulatie dintr-un sir mai mare de imagini;
  • scrierea unui raspuns la o intrebare de cultura generala;
  • scrierea unui raspuns la o intrebare a carui raspuns se afla scris dupa intrebarea respectiva;
  • scrierea unui raspuns la o intrebare logica (ce culoare are cerul?).

Alte metode care te pot ajuta sa scapi de spam ar fi:

  • nepublicarea unui formular;
  • nepublicarea adresei de e-mail si a numarului de telefon;
  • publicarea datelor de contact sub forma unor imagini pentru a nu putea fi preluate automat de programe;
  • pluginul Akismet pentru WordPres care accepta comentariile spam, dar le evidentiaza ca si spam;
  • pluginul Limit attempt logins pentru a limita autentificarile in panoul de control WordPress daca datele sunt gresite;
  • un plugin firewall cum ar fi Sucuri pentru a bloca traficul daunator.

Toate aceste metode te ingradesc si nu te lasa sa iti vezi de viata si de site-ul tau fara sa iti faci griji in legatura cu spam-ul. Captcha este o solutie universala, aflata pe toate tipurile de site-uri, indiferent de platforma, gazduire sau limbaj de programare.

Captcha poate fi utilizat si pentru a opri accesul neautorizat in zone speciale de admin a site-ului tau cum ar fi panoul de control WordPress. Hackerii pot incerca sa acceseze aceasta zona. Acest sistem foloseste tehnologiile Google pentru a detecta vizitatorii umani ai site-ului tau.

Despre noul sistem no Captcha reCaptcha de la Google

La inceput, acest sistem ruga utilizatorii sa scrie un sir de caractere care apareau intr-o imagine distorsionata.

Mai tarziu, a fost introdus reCaptcha care arata cuvinte aleatorii ca si o provocare pentru utilizatori.

Google a cumparat aceasta tehnologie in 2009 si a folosit-o pentru a digitaliza mii de carti. Totusi, desi eficient, tehnologie era enervanta pentru vizitatorii umani. Le strica experienta vizitarii unui site. Pentru a repara asta, Google a introdus no Captcha reCaptcha. Un sistem rapid, cu un design curat, unde vizitatorii umani trebuie doar sa bifeze ca nu sunt roboti. Iar robotii sunt detectati automat de inteligenta artificiala a sistemului si li se ofera o provocare Captcha mai greoaie.

 

 

Cum sa adaugi no Captcha ReCaptcha pe site-ul WordPress?

Trebuie sa instalezi pluginul Advanced noCAPTCHA & reCAPTCHA (v2 & V3). Poti instala acest plugin prin doua metode:

  1. il cauti direct din panoul de control WP, in libraria de pluginul dupa nume, il instalezi si il activezi;
  2. intri pe adresa unde se afla pluginul, il descarci si apoi incarci arhiva la sectiunea adauga module din panoul de control WP.

Odata activat, du-te la Settings (Setari) sectiunea Advanced noCaptcha & Invisible Captcha. Aici ai setarile generale ale pluginului. Alege o versiunea a pluginului, fie 2, fie 3. Iti recomand versiunea a 2-a pentru ca a 3-a nu a fost testata de suficiente persoane si nu este la fel de stabila. 

Ai nevoie de niste chei (Key) speciale pentru a activa pluginul. Pe acestea le poti lua de pe site-ul reCaptcha a celor de la Google. Adresa site-ului este: https://www.google.com/recaptcha/intro/v3.html. Apasa pe butonul Admin Console (daca esti rugat sa te autentifici, foloseste contul tau Google), apoi inregistreaza site-ul pe care vrei sa instalezi pluginul urmand pasii afisati. Scrie cu atentie: 

  • numele site-ului;
  • versiunea de reCaptcha;
  • tipul de reCaptcha;
  • domeniul site-ului.

Bifeaza faptul ca accepti termenii si conditile reCaptcha dar si ca doresti alerte. Apasa butonul Submit si vei vedea un mesaj de succes impreuna cu cheia (key) secreta pe care o poti copia in setarile pluginului. Nu uita sa copiezi si cheia site-ului pe care va trebui sa o pui deasupra cheii secrete din setarile pluginului.

Bifeaza formularele la care vrei reCaptcha sa fie activat. Poti sa alegi una sau mai multe. Ai la dispozitie urmatoarele formulare:

  • autentificare;
  • inregistrare;
  • multisite;
  • uitare a parolei;
  • resetare a parolei;
  • comentariu;
  • topic nou bbPress;
  • raspuns la topic bbPress;
  • inregistrare BuddyPress;
  • finalizare WooCommerce.

Aditional, pot fi si alte formulare sau mai putine in functie de ce setari si pluginuri ai la WordPress-ul tau. 

Alte setari disponibile ar fi traducerea mesajului de eroare, detectarea limbii, tema (intunecat sau luminos), marimea, pozitia, blocarea la un numar de incercari esuate. Personalizeaza captcha-ul dupa cum doresti si apasa butonul Save Changes.

Despre plugin

Acest plugin trimite IP-ul persoanei care completeaza procesul Captcha lui Google pentru a verifica daca este suspect de spam. Este indicat sa citesti politica de confidentialitate Google aflata la adresa https://policies.google.com/.

Pluginul poate fi folosit indiferent de limba site-ului tau. Poti sa il traduci usor fiind deja pregatit pentru asta.

Poti sa alegi afisarea mai multor procese Captcha pe aceeasi pagina. De fapt, numarul lor este nelimitat.

Pluginul este compatibil si cu alte pluginuri care creeaza formulare cum ar fi Contact form 7. Unele pluginuri de acest tip vin deja cu solutii implementate de Captcha.

Pluginul se afla la versiunea 5.5 si a fost ultima oara actualizat acum 5 luni. Exista peste 90.000 de instalari active si este compatibil cu orice versiune WordPress mai noua de 4.4 inclusiv. A fost testata cu versiunile de WordPress pana la 5.2.3. Pentru a rula pluginul este necesar de versiunea PHP 5.4 pe serverul care gazduieste site-ul.

Media notelor sale este de 4.8 din 5 si are peste 81 de recenzii si note date.

Pluginul este dezvoltat de Shamim Hasan, membru al comunitatii WordPress din Noiembrie 2013 si fondatorul Shamims Plugins.

Consideram ca acest plugin este cea mai buna solutie pentru a scapa de atentia robotilor si spammerilor.

Lasa un comentariu

Suna
Whatsapp