Pluginuri WordPress – Optimizarea impactului 

In articolul precedent  am scris despre impactul negativ pe care pluginurile WordPress le pot avea asupra site-ului tau. Poti optimiza acest impact si poti rezolva problemele care ar putea aparea.

Rezolvarea cererilor suplimentare de HTTP

Pluginurile trebuie sa adauge cereri suplimentare de HTTP (fisiere JS si CSS) pentru a functiona corespunzator. De exemplu, la instalarea unui plugin care construieste un formular de contact, vrei sa mearga totul corespunzator.

Oamenii se plang de aceste cereri suplimentare HTTP, ignorand ca uneori sunt necesare. Un formular de contact fara cod CSS arata extrem de urat si nu ofera experienta pe care o are nevoie utilizatorului.

Multi utilizatori cred ca un formular fara stilizare este stricat, dar de fapt acesta poate sa aiba blocate cererile suplimentare de HTTP pentru fisierele CSS si JS. Pe scurt, aceste cereri sunt necesare pentru animatii, afisarea culorilor si pozitionarea corecta a elementelor unui formular de contact.

Sunt doua metode comune prin care se poate rezolva problema prea multor cereri suplimentare de HTTP:

 1. Prima metoda, ar fi sa combini codul CSS si JS al pluginului cu cel al temei. Codul CSS al pluginului ar putea fi pus in cel al temei denumit, de obicei, style.css. Iar codul JS ar putea fi pus in fisierul principal JS al temei. Astfel nu ai mai multe fisiere, deci mai multe cereri de HTTP, ci doar pe cele care deja exista.
 2. A doua metoda este sa incarci scripturile JS si stilul CSS conditionat doar pe paginile unde ai nevoie.

Cum majoritatea oamenilor sunt atehnici, acestia pot folosi un plugin premium de caching cum ar fi WP Rocket care te ajuta la procesul de micsorare si combinare a fisierelor cu un singur click. De obicei, aceasta solutie functioneaza, dar pot aparea confilcte la anumite pluginuri.

Trebuie sa intelegi ca nu dauneaza un numar usor crescut de cereri HTTP. Vorbim de cateva milisecunde. Dauneaza insa un numar mare de cereri.

Rezolvarea cererilor suplimentare a bazei de date si a proceselor in fundal

Unele pluginuri WordPress pot creste timpul de incarcare a bazei de date. WordPress insusi face o treaba foarte buna la procesarea acestor cereri. Majoritatea pluginurilor sunt la fel de bine construite.

Totusi, daca ai un site foarte popular cu un numar mare de vizitatori, atunci pluginurile care se bazeaza pe baza de date pot avea probleme. Aceste probleme apar mai ales daca serverul pe care se afla baza de date nu este suficient de puternic. Daca nu exista resursele potrivite pentru a fi alocate atunci vor aparea cu siguranta si problemele.

De exemplu, un magazin online sau un site pentru comunitate cu sistem de membri avand instalat WooCommerce ar putea avea probleme. Solutia, in acest caz, ar fi folosirea unei gazduiri speciale pentru WordPress sau chiar WooCommerce.

Exista cateva pluginuri care forteaza foarte mult un server si resursele sale. Acestea trebuie evitate. De exemplu, pluginurile care folosesc functii pentru analizare, cum ar fi unele newslettere, statistici, urmarire si altele. Acestea scriu in baza de date informatii intr-un mod incorect si de fiecare data cand o pagina se incarca. Viteza de incarcare a site-ului va avea de suferit marindu-se.

Pentru statisticile site-ului tau recomand pluginul Google Analytics for WordPress by MonsterInsights sau Jetpack. Poti adauga formulare de newsletter cu MailChip sau OptinMonster.

O mare problema pot fi si pluginurile care monotorizeaza paginile 404 sau alte elemente din site. In loc sa folosesti aceste pluginuri, iti recomandam servicii cum ar fi Ahrefs sau SEMrush. Acestea sunt online, nu se instaleaza pe site-ul tau si functioneaza independent de resursele serverului unde este gazduit site-ul tau. Daca nu doresti o solutie cu plata, poti sa folosesti unealta gratuita numita Broken Link Check care te lasa sa verifici 300 de pagini in acelasi timp pentru link-uri stricate.

Este posibila evitarea folosirii de pluginuri WordPress?

Exista articole pe internet care iti arata cum sa obtii o functionalitate sau un design anume folosind limbaje de programare si modificand fisierele temei. Scopul acestor articole nu este acela de a descuraja folosirea unui plugin, ci de a gasi o alta solutie la ceea ce ofera ele. In plus, poti sa inveti sa codezi. Exista trei moduri prin care poti adauga coduri site-ului tau.

 1. Adaugi codul in fisierul temei functions.php;
 2. Folosesti un plugin care face exact ceea ce vrei;
 3. Folosesti un plugin care te lasa sa adaugi cod.

Indiferent de metoda pe care o folosesti, adaugarea de coduri personalizate poate avea un impact negativ asupra site-ului tau. Adaugarea unui cod modificand fisierele temei poate avea acelasi impact ca si adaugarea unui plugin care are aceeasi functionalitate. Instalarea unui plugin care te lasa sa adaugi un cod personalizat este ca si cum ai instala un plugin care face deja ceea ce vrei. Partea proasta este ca nu vei primi actualizari pentru codul personalizat, pe cand in cazul pluginului care face ce vrei, vei primi.

Cate pluginuri WordPress ar trebui sa instalez?

Ar trebui sa folosesti atatea pluginuri WordPress cate ai nevoie pentru a-ti imbunatati site-ul. In medie, site-urile au in jur de 20-30 de pluginuri. Daca folosesti WordPress la potentialul sau maxim, poti ajunge si la 50 de pluginuri. Sunt foarte multe site-uri care au peste 60 de pluginuri active si functioneaza corespunzator. 

Nu conteaza numarul pluginurilor, ci calitatea acestora. Numarul mare de pluginuri folosite nu va afecta viteza de incarcare a site-ului, ci modul cum sunt ele codate. Sunt teste care arata o viteza de incarcare de 479 de milisecunde a site-urilor cu 60 de pluginuri.

Cum sa aleg cele mai bune pluginuri WordPress?

Cel mai usor mod de a te asigura ca folosesti pluginuri de calitate este sa te uiti dupa feedback-ul lasat de alti utilizatori. Poti cauta in libraria WordPress pluginurile de care ai nevoie. De exemplu, pentru formular de contact, scrie in casuta de cautare contact form. Pentru a verifica feedback-ul lasat de alti utilizatori, asigura-te ca verifici la fiecare plugin urmatoarele:

 • numarul de stelute (note) – cu cat este mai mare cu atat mai multi utilizatori l-au folosit;
 • media stelutelor – cu cat este mai mare cu atat mai multi utilizatori au fost multumiti;
 • numarul de instalari – cu cat este mai mare cu atat mai multi utilizatori l-au folosit;
 • data ultimei actualizari – cu cat data este mai recenta cu atat este mai optimizat;
 • compatibilitatea cu versiunea ta de WordPress – daca este compatibil cu versiunea ta de WordPress (care ar trebui sa fie cea mai noua) cu atat este mai des actualizat plugin-ul;
 • intrebarile si raspunsurile – cu cat au fost mai putine intrebari, au fost mai putine probleme cu pluginul. Raspunsuri mai rapide si la obiect de catre dezvoltator inseamna ca acesta este mai serios;
 • recenziile – notele sunt, de multe ori, urmate de recenzii.

Leave a Reply

Call Now ButtonSUNA