SEO pentru WordPress cuprinde o categorie aparte de tehnici si metode utilizate pentru succesul unui website – beneficiind de suportul unui set foarte amplu de unelte specifice.
WordPress este unul dintre cele mai bune, daca nu chiar cel mai bun sistem de gestionare a continutului, atat din punctul de vedere al content-ului in sine, cat si prin perspectiva SEO. Plecand de la aceasta premisa, la prima vedere, efortul special SEO pe un site WordPress poate parea o pierdere de timp. Cu siguranta insa, nu este cazul unei asemenea concluzii.
SEO pentru WordPress – la ce va ajuta acest tutorial?
Optimizarea site-ului pe baza celor mai bune practici descrise in acest set de articole va va ajuta sa va imbunatatiti pozitia in clasamente, sa cresteti numarl de abonati, si, mai ales, sa va imbunatatiti calitatea site-ului, pe cele trei paliere de interes:
- tehnic;
- aspect;
- SEO.
Acest set de articole a fost actualizat cu cele mai bune practici SEO pentru WordPress. Scopul nostru in acest demers este de a aduna toate informatiile si datele din diferitele articole pe care le-am scris pana acum pe aceasta tema, obtinand astfel un tutorial complet de SEO pentru WordPress.
Pe masura ce tehnica motoarelor de cautare, activitatile de SEO, precum si platforma WordPress in sine vor continua sa evolueze, vom continua si noi sa actualizam acest set de articole. Vom aduna cele mai noi tehnici, sau modificari sensibile ale tehnicilor vechi. De asemenea, vom colecta si prezenta cele mai bune practici. Asigurati-va ca va abonati la newsletter-ele noastre WordPress si SEO pentru a primi notificari atunci cand actualizam acest tutorial.
O mentiune importanta legata de acest articol. Am plecat de la ideea ca le va fi de folos in special celor aflati in partea de inceput a carierei online. Nu am mers deloc spre aplicatii si servicii foarte costisitoare. Dimpotriva, cel putin in aspectele SEO, aproape tot ce facem aici se poate realiza folosind fara probleme servicii Google gratuite.
Ce va contine acest material? L-am structurat in mai multe puncte, urmand pe cat posibil traseul in timp al unui proiect. Sigur, situatia in care incepi un proiect de la zero, urmand pas cu pas un tutorial detaliat, este pe cat de fericita, pe atat de rara. In munca noastra de zi cu zi, de cele mai multe ori, fazele se intrepatrund, sau chiar ordinea fireasca se amesteca.
Asa ca, indiferent de locul in proiect in care va aflati, puteti merge direct la punctul cu pricina. Mai bine totusi ar fi insa, ca o faza de audit intial, sa re-treceti si prin momentele anterioare, poate se gaseste ceva de „reparat” inainte de a trece la task-ul programat.
Subiecte tutorial Wprdpress SEO
Asadar, ce contine acest material? Iata, in cel mai sintetic mod, lista subiectelor abordate:
1. Basic SEO pentru WordPress
a. URL-uri (Structura permalink-urilor, WWW vs non-WWW, Cuvinte goale, SSL sau nu).
b. Optimizare titluri (Verificati titlurile, Optimizarea elementelor individuale).
c. Optimizare meta-descrieri
d. Optimizare imaginii
e. XML Sitemap
2. Optimizarea temei WordPress
a. Breadcrumbs
b. Subiecte
c. Curatarea codului
d. Viteza de incarcare
e. Reganditi barele laterale
f. Sitemap HTML
3. Advanced WordPress SEO – continutul duplicat
a. Noindex intern, unde?
b. Dezactivarea arhivelor inutile
c. Paginarea
d. Canonical
4. Structura site
a. Pagini in loc de postari
b. Ierarhizarea linkurilor interne
5. Optimizarea conversiilor
6. Comments
a Cum sa-i determini pe oameni sa comenteze
b. Legatura cu comentatorii tai
c. Mentineti oamenii in conversatie
7. Specificul Off-site SEO in WordPress
a. Mergeti pe urmele celor care comenteaza
b. Folositi Twitter
c. Gasiti bloguri conexe si contactati-le
8. Masurarea si urmarirea rezultatelor
9. SEO pentru WordPress – Concluzii
Pentru noi, cel mai important aspect pe care il cautam este sa primim feedback. SEO pentru WordPress este un subiect cat se poate de amplu. Aici, de exemplu, nu intram in detaliile legate de plugin-urile SEO pentru WordPress, dar aceasta va fi cu siguranta o tema viitoare. Ne gandim su siguranta si la alte subiecte din aceeasi familie, dar, cel mai bine, ne spuneti voi ce v-ar interesa cel mai mult.
1. Basic SEO pentru WordPress
WordPress este un sistem de gestionare a continutului destul de bine optimizat. O configuratie de baza poate oferi o baza solida, chiar si fara personalizare extinsa. Noutatile in lumea SEO sunt deseori prinse automat in site-ul propriu prin intermediul actualizarilor aduse la nivel de teme si pluginuri.
Atunci, ce mai aveti de facut? Multe. Nu pentru ca un site WordPress fara SEO nu are sanse de reusita, ci pentru ca ceea ce aveti la dispozitie va da sansa de a ajunge sus, sus de tot. In acest sens, trebuie sa faceti cateva lucruri pentru a va creste sansele de clasare, a va perfectiona fluxul de lucru si a va asigura ca site-ul web este foarte bine optimizat.
1.a. URL-uri
1.a.1. Structura permalink-urilor
Daca creati un site nou, unul dintre primele lucruri de facut este sa va schimbati structura de legaturi permanente. Veti gasi setari de legaturi permanente in Setari -> Legaturi permanente.
Legatura permanenta implicita este: P = <postid>.
Aceasta inseamna ca toate paginile dvs. vor avea o adresa URL care arata ca exemplu.com/?p=123. Desi acest lucru este perfect, nu este deosebit de placut si ar putea afecta modul in care utilizatorii si motoarele de cautare percep calitatea si relevanta paginilor dvs.
Modificarea structurii de legaturi permanente modifica componentele, ordinea si structura adreselor URL ale site-ului. Alegerea structurii potrivite pentru tine poate avea un impact imens asupra SEO.
In general, recomandam oamenilor sa utilizeze o structura care creeaza adrese URL care arata ca exemple.com/post_name/ sau example.com/category/post_name/, in functie de cat de mult intentioneaza sa categorizeze structura continutului lor. Pentru majoritatea site-urilor, alegerea uneia dintre aceste doua optiuni este suficienta.
Pentru prima optiune, puteti schimba pur si simplu parametrul de legatura permanenta in /%postname%/.
Pentru a include si categoria, puteti selecta „Structura personalizata” si puteti modifica valoarea in /%category%/%postname%/.
Daca ati avut anterior P = <postid> ca link permanent, WordPress va avea grija de toate redirectionarile. Pentru orice alta varianta initiala pe care o doriti schimbata (ex: de la /%postname%/ la /%category%/%postname%/) va trebui sa rezolvati separat redirectionarile. Repetam, aceasta este situatia unui site existent la care modificati permalinks.
1.a.2. WWW vs non-WWW
Trebuie sa va ganditi cum doriti sa apara site-ul vostru, ca www.example.com sau simplu si scurt, exemplu.com. Asigurati-va ca in setarile generale (Setari -> General), versiunea pe care doriti sa o afisati este reflectata corect:
– URL-ul parametrilor generali
– Definirea adresei URL a site-ului pentru a include sau omite „www”
Din punct de vedere al SEO, nu exista mari diferente. Probleme pot aparea atunci cand dezvoltarea ulterioara ar duce la necesitatea unor subdomenii, caz in care lipsa www ar fi o problema.
Ca idee, setarile de aici sunt importante doar pentru ca se poate evita un redirect in plus. Altfel, setarile pentru a realiza redirectionare automata a tuturor cererilor catre versiunea „corecta” sunt foarte simple. Redirectionarea se poate face din setarile WordPress, din server, sau din .htaccess.
Din punct de vedere tehnic, nu exista nici o mare diferenta – repetam, atat timp cat nu intervine in ecuatie niciun alt subdomeniu. Unele configuratii pot pune probleme minore daca omit componenta „www”, dar sunt din ce in ce mai rare.
1.a.3. Cuvinte goale
Cand publicati continut nou, puteti lua in considerare si eliminarea „cuvintelor goale” din linkurile permanente. Acestea sunt cuvinte precum „a” sau „si”. Atentie insa, uneori prezenta sau absenta acestor cuvinte de legatura pot modifica substantial sensul. Cum recomandarea destul de generala este ca si URL-ul sa explice tema articolului, trebuie sa fiti atenti aici. Practic, singurul motiv pentru care ati dori asa ceva ar fi scurtarea URL-ului. De ce? Sunt alte recomandari venite din partea specialistilor, prin care o adresa URL ar fi bine sa nu depaseasca 80 de caractere.
Dupa ce ati terminat cu grija analiza, daca decideti eliminarea cuvintelor goale, aceasta va poate face adresele URL mai lizibile si mai usor de utilizat. Postarile cu titluri deosebit de lungi pot beneficia de aceasta abordare.
Pentru textele care au fost deja publicate, va recomandam sa fiti atenti atunci cand editati permalinkuri. Sunt multe riscuri implicate. In primul rand, ati crea o noua pagina in viziunea motoarelor de cautare, si ati ajunge sa aveti la indexare doua pagini diferite, cu absolut acelasi continut.
Sau alta problema, ce se intampla atunci cand catre adresa veche exista deja linkuri, interne si (mai ales) externe? Pierdeti acele legaturi. Desigur, cu o aplicare corecta si atenta a redirectionarilor si a adresei canonical riscurile se pot reduce iar pierderile pot fi foarte mici, dar tot este mai bine sa evitati actiuni pe pagini puternic legate.
1.a.4. SSL sau nu?
In mod traditional, adoptarea SSL (obtinerea unui URL HTTPS si a unei) a fost o solutie optionala. Se poate sustine ca multe site-uri nu au nevoie de un nivel suplimentar de securitate oferit de SSL.
Acum, insa, instalarea unui certificat SSL valid este in esenta obligatorie – motoarele de cautare pot „penaliza” site-urile fara certificate SSL valide. Nu este vorba neaparat de o penalizare directa, de afectare a pozitiei in cautari (desi exista aceasta posibilitate), cat mai ales de faptul ca site-urile fara SSL sunt afisate in SERP cu diverse forme de avertizare de tipul „Conexiunea la acest site nu este sigura”. Asemenea mesaje duc la scaderea dramatica a ratei de click.
Lasand la o parte aspectele SEO ale certificatului SSL, mentionam ca in general este bine ca toate site-urile sa utilizeze tehnici si instrumente necesare pentru a preveni hackerii si tertii sa intercepteze cereri si date.
In plus, multe tehnici moderne de viteza si performanta a site-ului necesita o configuratie valida SSL / HTTPS. Pentru a profita de tehnologii web mai noi (cum ar fi HTTP/2), browserele precum Google Chrome si Firefox necesita ca site-ul web sa aiba un certificat SSL valid.
1.b. Optimizare titluri
Titlul fiecarei pagini – continutul etichetei HTML <titlu> – poate fi unul dintre cei mai importanti factori pentru o clasare buna in rezultatele cautarii. Nu numai ca acesta este titlul literal al paginii, dar este si prima linie pe care oamenii o vad in rezultatele cautarii. Acesta descrie care este pagina, ce contine, indreaota oamenii sa dea click sau nu.
Pe multe site-uri web, structura implicita a elementelor postarilor si paginilor nu este neaparat cea mai corecta abordare din pnctul de vedere al SEO.
Este esential sa va ganditi la structura titlurilor – in stransa legatura cu continutul din fiecare pagina. Ca regula generala, trebuie sa se considere ca:
– Motoarele de cautare pot da mai multa greutate partii de inceput a textului. Prin urmare, este de dorit ca principalele cuvinte cheie sa apara in inceputul titlului;
Persoanele care vizualizeaza paginile de rezultate vad mai intai primele cuvinte. Mai mult, in cazul titlurilor mai lungi, se intampla chiar ca ultima parte a titlului in SERP sa nici nu mai fie afisata. De aceea, cuvantul cheie – practic subiectul pentru care doriti sa aduceti vizitatorul in pagina, trebuie sa fie clar si sigur vizibil.
1.b.1. Verificati titlurile
Fie din faza scrierii si publicarii unui material, dar mai ales in fazele ulterioare, va puteti verifica si controla titlurile folosind o paleta larga de pluginuri SEO.
EXEMPLU: pluginul Yoast.
Exista doua parti ale fuctionalitatii pluginului prin care actioneaza asupra titlurilor. In primul rand, imediat ce instalati si activati un asemenea plugin, primiti o sectiune SEO in zona de administrare a WordPress.
Pentru fiecare tip de pagina (post, page, category etc) si tip de taxonomie (category, tag, author, date archive etc), puteti defini un model diferit de titlu. Ca o paranteza, tot la fel se pot controla si sabloanele de meta-descriere, dar vom reveni la asta mai tarziu. Din aceasta sectiune se defineste modul in care se vor forma tag-urile <title>.
Acest lucru va permite sa utilizati componente si variabile pentru a controla comportamentul implicit al titlurilor dvs. de pagina (si desigur, acestea pot fi inlocuite pagina cu pagina).
Se poate defini un titlu care sa contina doar „titlul”, respectiv ceea ce apare in respectvul camp la scrierea articolului. Deseori insa se aleg alte variante, ca de exemplu:
– titlu | nume site;
– titlu | categorie;
– titlu | categorie | nume site;
– titlul | „text”.
Puteti utiliza tot felul de variabile in titluri si meta-descriere. Posibilitatile sunt numeroase, si structura finala depinde de experienta fiecarui site in parte.
Pentru utilizatorii avansati, exista cateva caracteristici interesante suplimentare. De exemplu, puteti utiliza cf_ <nume de camp personalizat> pentru a se incadra in orice camp personalizat – o meta-valoare post sau o meta-valoare a utilizatorului.
NOTĂ: Cand utilizati aceste sabloane, asigurati-va ca etichetele dvs. de titlu se comporta asa cum este de asteptat atunci cand sunt afisate pe site. Daca nu este cazul, este posibil sa aveti o problema cu modul in care este construita tema WordPress.
Am spus mai devreme ca un plugin SEO, in exemplul de fata fiind Yoast, ofera doua moduri de control pe titlu si meta-descriere. Am prezentat prima parte, cea a setarilor globale, asa ca trecem mai departe acum.
1.b.2. Optimizarea elementelor individuale
Deci, acum ca am definit modelele potrivite la nivel general, putem incepe sa optimizam individual postarile si paginile. Pentru aceasta, folosim sectiunea din zona de previzualizare, care este adaugata de pluginul SEO.
Aici veti vedea direct rezultatul setarilor globale, respectiv titlul ce a fost generat. Orice posibila problema rezultata se anunta aici.
In rubrica dedicata va aparea un avertisment daca titlul devine prea lung. Lungimea titlului nu este un numar fix de caractere, ci mai degraba limitata la lungimea afisajului in rezultatele cautarii. Alte probleme ce pot aparea sunt legate de repetitiile de cuvinte, de lipsa cuvantului cheie setat etc.
Reveind la titluri, urmatoarele puncte sunt importante:
– Acestea ar trebui sa contina intotdeauna marca, de preferinta la sfarsit, pentru ca oamenii sa va poata recunoaste in cautari.
– Acestea ar trebui sa contina intotdeauna cuvantul cheie pe care il considerati cel mai important pentru mesajul sau pagina curenta.
– Cuvantul cheie ar trebui sa fie, de preferinta, aproape de inceputul titlului.
– Restul titlului ar trebui sa contina ceea ce i-ar putea face pe oameni mai interesati sa dea click.
1.c. Optimizare meta-descrieri
O meta-descriere este folosita in principal de motoarele de cautare pentru a afisa o descriere a paginii in rezultatele cautarii, sub titlul si URL-ul paginii.
Adaptarea si scrierea unei meta-descrieri potrivite poate incuraja utilizatorii sa faca clic pe rezultatele voastre in SERP. Este perfect adevarat ca rata de click din cautari depinde foarte mult de pozitia pe pagina de rezultate, dar ca medie. O pagina aflata pe pozitia a doua poate aduce o rata de click mai buna decat cea aflata pe primul loc daca are o meta-descriere mult mai buna, si mai potrivita in relatia cu titlul.
Scrierea descrierilor convingatoare si informative asupra continutului pentru fiecare pagina a site-ului este o practica recomandata care va permite sa atrageti mai multi vizitatori.
Poate parea obositor sa dezvoltati descrieri pentru fiecare pagina in parte, dar merita. Unele pluginuri folosesc asa-numitele „descrieri automate”, care iau prima fraza a unui articol pentru a completa meta descrierea implicita. Este o scurtatura inteligenta daca textul incepe cu o fraza descriptiva si atractiva. Daca este doar o fraza de introducere insa, fara sa contina cuvintul cheie vizat sau ceva legat de acesta, practica poate face mai mult rau decat bine.
Si daca tot am spus „mai mult rau decat bine”, haideti sa explicam. O pagina din site (sau toate, nu conteaza) pot exista fara nicio problema fara sa contina deloc tag-ul meta-descriere. Daca continutul acelei pagini este ceea ce motorul de cautare considera potrivit pentru cerintele utilizatorilor, pagina va capata un ranking bun si va aparea in rezultatele cautarilor. Dar cum, fara descrierea de sub titlu? Ba nu, va primi o decriere. Motorul de cautare va extrage din text portiunea (sau portiunile) pe care le considera a fi cele mai potrivite pentru a descrie continutul, si le va afisa.
Inca o paranteza: uneori, ba chiar de foarte multe ori in ultima vreme, motorul de cautare chiar alege alta descriere pentru SERP decat meta-descrierea paginii. Uneori o nimereste, alteori nu. Daca va intalniti cu o asemenea situatie, o idee buna poate fi sa rescrieti meta-ul propriu in modul pe care motorul de cautare pare sa-l prefere, dar adaptand pentru un rezultat mai potrivit.
1.d. Optimizare imaginii
Un aspect adesea neglijat al WordPress SEO este modul in care va gestionati imaginile. Prin parcurgerea catorva pasi, cum ar fi optimizarea numelui si a Alt-ului imaginlor, puteti genera un pic mai mult trafic prin cautarule pentru imagini. De asemenea, un atribut Alt care sa fie in concordanta cu subiectul textului este o practica recomandata. Ba chiar multe ghiduri recomanda ca cel putin o imagine sa contina cuvantul cheie principal in atributul Alt.
Un alt aspect esential este legat de formatul si de dimensiunea imaginilor. Cu o preponderenta clara a traficului mobil, si cu un accent pus din ce in ce mai serios pe viteza de incarcare a paginilor, optimizarea imaginilor devine esentiala.
1.e. XML Sitemap
Pentru a anunta Google si alte motoare de cautare ca site-ul a fost actualizat, este recomandabil sa utilizati XML sitemaps. Plugin-ul SEO Yoast, de exemplu, configureaza automat aceste elemente. Astfel, nu trebuie sa va faceti griji pentru nimic, atat timp cat setarile initiale sunt corect facute si bine testate.
2. Optimizarea temei WordPress
2.a. Breadcrumbs
Veti dori sa adaugati Breadcrumbs la postarile si la paginile individuale. Breadcrumbs sunt legaturile, pozitionate de obicei deasupra titlului, care arata ca „Home > Category > Nume articol”. In Breadcrumbs, toate elementele de dinaintea titlului paginii curente, sunt hyperlinks, oferind acces direct atat la radacina site-ului, cat si la categoria sau subcategoria din care articolul face parte.
Princioalele functionalitati pe care le aduce o sectiunea Breadcrumbs sunt:
– Permit utilizatorilor sa va navighese cu usurinta pe site.
– Permit motoarelor de cautare sa determine mai usor structura site-ului dvs.
– Pot ajuta la o mai buna prezentare a rezultatului propriu in rezultatele cautarilor.
Ne oprim o secunda asupra ultimei afirmatii: afisarea in SERP. In mod normal, un rezultat contine trei randuri: titlul, URL si decriere. Prin utilizarea corecta a Breadcrumbs, acolo unde exista coerenta, URL-ul poate fi inlocuit cu un element tip „https://www.domeniu.ro > Categorie > Subcategorie… Primiti astfel sansa unor elemente de atractie suplimentare.
2.b. Subiecte
Desi majoritatea temelor pentru WordPress realizeaza default acest lucru, asigurati-va ca titlul articolului este si un tag <h1>. Atentie, aici discutam de titlul introdus la publicarea articolului, nu de tag-ul <title> construit cu ajutorul pluginurilor SEO.
Numele blogului / site-ului trebuie sa fie <h1> pe pagina de pornire. Mai departe, pe pagini, postari si categorii, numele blogului nu trebuie sa fie tot <h1>. In practica uzuala clasica, o pagina trebuie sa aiba un singur <h1>. O data cu adoptarea html5, si cu ceva confirmari semi-oficiale din partea reprezentantilor Google, pare ca o pagina poate avea mai multe sectiuni <h1>, dar tot, este esential sa nu existe acelasi <h1> in toate paginile.
Bara ta laterala nu trebuie umpluta cu <h2> sau <h3> etc.
2.c. Curatarea codului
Pe cat posibil, evitati adaugarea de plugins si widgets care incarca suplimentar paginile cu resurse javascript si CSS suplimentare.
La fel, acolo unde asemenea elemente utilizeaza fisiere externe, faceti ceea ce este necesar pentru a muta resursele interne in mediul local. In afara unei posibile viteze de incarcare mai mari aduse astfel, avantajul real este posiblitatea ca acestea sa fie salvate in cache la utilizatori. Astfel, va creste viteza de incarcare incepand cu a doua pagina vizualizata, fie ca este in interiorul aceleiasi vizie, fie intr-o vizita ulterioara.
2.d. Viteza de incarcare
Un factor foarte important pentru succesul unui website este viteza cu care se incarca paginile sale. Pentru aspecte pe care nu le tratam in detaliu aici, mergem chiar mai concret: viteza cu care se incarca prima pagina pe care ajunge un vizitator.
Viteza de incarcare, pentru foarte multa vreme, a contat doar indirect la stabilirea rankingului, prin intermediul elementelor de UX (User eXperience). Un vizitator care daduse click pe pagina noastra din cautari, si care a asteptat cateva secunde sa se incarace pagina noastra, este foarte probabil ca va actiona butonul Back, intorcandu-se in pagina de rezultate pentru a alege un alt site. Iar acest tip de bounce, Back to search results, este cel mai rau dintre toate. Informatia pe care o traduce motorul de cautare este „acest site nu este potrivit pentru cautarea mea”. Si asa se pierd rapid pozitiile in ranking.
Dar spuneam ca pentru foarte multa vreme actiunea asupra rankingului a fost indirecta. A ramas asa, doar ca s-a adaugat si elementul direct, o data cu revolutia mobile-first: viteza de incarcare a devenit factor direct. Nu avem detalii clare, daca exista scoruri, sau doar nota de trecere, dar cu siguranta conteaza direct acum.
Am pomenit deja cateva detalii legate de cresterea vitezei, respectiv optimizarea imaginilor si politica resurselor externe javascript si CSS. Mai departe…
Instalati un plugin de memorie cache. Cele mai recomandate sunt W3 Total Cache, din zona celor free, si WP Rocket dintre cele premium.
Plugin-urile de memorie cache functioneaza si mai bine atunci cand sunt combinate cu un CDN (Content Delivery Network) precum MaxCDN sau Cloudflare – dar numai cand asemenea resurse sunt necesare. Daca traficul pe care mizati este puternic localizat, un CDN este cu greu necesar. Pentru trafic globalizat geografic insa, plasarea resurselor „la indemana” fiecarul vizitator, indiferent de pozitia sa pe glob, este aur.
Nu in ultimul rand, conteaza si hostingul. Nu este neaparat vorba de un pachet costisitor, cat mai ales de unul potrivit cerintelor.
2.e. Reganditi barele laterale
Aveti nevoie cu adevarat de a crea sidewide links catre toti prietenii in blogroll? Sau este mai intelept sa faceti asta doar pe prima pagina? Chiar daca povestea variaza de la un update de algoritm la altul, plasarea de links externe sitewide, in principiu, mai mlt fac rau decat bine destinatarilor. Oricum, cel putin Google recoamnda clar ca la linkurile externe de tip Credits, Ads sau akte forme de sitewide, sa se floseasca Nofollow.
Atunci, ca sa puteti mentine blogroll in prima pagina, si nu in restul site-ului, aveti in aproape orice tema moderna optiunea de a utiliza un Sidebar diferit in functie de tipul paginii (Post, Page, Taxonomy, Home etc). Ba multe permit alegerea unui alt Sidebar chiar si la nivel de postare individuala.
Tot la capitolul Sidebars, este bine sa evitati un numar foarte mare de linkuri interne intr-o pagina.
2.f. Sitemap HTML
Pentru unele site-uri, un Sitemap HTML poate fi absurd, mai ales cand este vorba de un blog. Dar, chiar si la nivel de blog, acolo unde exista o structura dezvoltata de categorii – subcategorii, o harta a site-ului – pentru utilizatori, nu cea XML, devine foarte utila.
Pentru site-urile la nivel de intreprindere sau de e-commerce, cu mai multe niveluri de pagini, un Sitemap HTML poate fi de fapt foarte benefic pentru utilizatori si motoarele de cautare.
3. Advanced WordPress SEO – continutul duplicat
Dupa ce ati completat toate elementele de baza in sectiunile anterioare, veti constata ca urmatoarea problema importanta se leaga de duplicarea continutului. In primul rand, nu ne referim la doua sau mai multe articole cu acelasi text, ci la sectiuni din articole care apar si in paginile de tip categorie.
Cand o categorie are un numar suficient de mare de articole, si cand site-ul are suficiente categorii, problema unui nuvel ridicat de continut identic intre mai multe pagini nu este atat de importanta. Dar daca aveti doar doua categorii, si o perioada mai lunga scrieti doar intr-una din ele, acea pagina de categorie va ajunge sa aiba acelasi continut practic cu homepage-ul, daca se utilizeaza modelul default in WordPress. Dar ce se intampla daca, in acelasi exemplu, mai exista si pagina de autor, pagina de Tag, arhiva calendaristica si cine mai stie ce?
WordPress vine cu diferite tipuri de taxonomie:
– pe baza datei
– pe baza categoriei
– bazat pe eticheta
Pe langa asta, se pare ca aveti cu adevarat nevoie sa faceti clic pe pagina in pagina din pagina principala, inapoi la prima postare pe care ati postat-o deja. Nu in ultimul rand, fiecare autor are, de asemenea, propriile sale arhive, sub /autor/<author-name>/.
Continutul duplicat n interiorul unui site nu este o problema in sine. Problema apare atunci cand motorul de cautare face indexarea paginilor, si incearca sa stabileasca ranking-ul fiecareia. Riscul este sa apara efecte puternice de kw canibalization, si sa se reduca substantial influenta cuvantului cheie dorit exact in pagina unde acesta este dorit.
Atunci, ce facem? Setam un homepage static, pastram categoriile si renuntam la paginile de autr, la tag-uri, la arhivele pe baza datei? Nu, nici macar nu este bine sa le ascundem crawlerului. Important este doar sa evitam indexarea mai multor taxonomii, in afara celei principale. Desigur, uneori este bine si sa renuntam la unele dintre aceste elemente. Le vom vedea in continuare, de la caz la caz.
3.a. Noindex intern, unde?
Cand utilizati un plugin SEO, asigurati-va ca evitati indexarea paginilor de arhiva care nu sunt principale. Spre exemplu, taxonomia Category este bine sa fie indexabila, in timp ce Author, Tag sau Date, nu. Asta nu inseamna nofollow pe link-urile catre respectivele pagini, ar intrerupe vizitarea site-ului de catre crawler.
Mai sunt si alte tipuri de pagini care este de preferat sa ramana Noindex, cum ar fi, de pilda, rezultatele salvate ale cautarilor frecvente.
3.b. Dezactivarea arhivelor inutile
Cei mai multi bloggeri cu SEO bun au dezactivat complet arhivele bazate pe date, deoarece nu le folosesc. Arhivele calendaristice pot fi insa foarte utile intr-un site de stiri.
Daca blogul dvs. este un blog cu un singur autor sau daca credeti ca nu aveti nevoie de arhivele autorului, puteti dezactiva arhivele autorului.
Mai ramane problema taxonomiilor de tip Tag. In timp ce acestea pot fi deosebit de utile vizitatorului pentru a gasi subiecte de interes suplimentare sau complementare in site, pentru ranking-ul in motoarele de cautare indexarea unor asemenea pagini poate fi chiar contraproductiva. In afara elementelor deja expuse de duplicate content, mai luam in calcul un aspect: de foarte multe ori Tag-ul reprezinta trimiteri la brand-uri, persoane, evenimente – adica elemente in care competitia in search este deja substantiala, facand incercarea noastra de a avea o asemenea pagina indexata destul de inutila.
3.c. Paginarea
In al treilea rand, veti dori sa va asigurati ca daca un robot (crawler) merge pe o pagina de categorie, acesta poate accesa toate paginile de baza fara probleme. In caz contrar, daca aveti o multime de postari dintr-o categorie, impartite in pagini numerotate la care accesul se face doar prin „Prev” si „Next”, un robot ar putea fi nevoit sa se intoarca cu 10 pagini inapoi de a gasi link-ul catre una dintre postarile anterioare.
3.d. Canonical
Acesta este o alta functionalitate care va ajuta sa combateti efectele continutului duplicat. WordPress accepta fara probleme elemente de legatura canonica in paginile create, dar nu are o functie integrata care sa permita ca o pagina sa aiba rel canonical catre o alta. In cazul in care acelasi continut poate fi accesat prin 2 sau mai multe URL-uri, trebuie gasita o cale de a mentine adresa canonical catre una singura.
4. Structura site
Blogurile WordPress au capacitatea de a-si lua zborul in rankings foarte usor si cu putine eforturi, datorita structurii clare sau a interlinkarilor clare intre elementele de continut. Disponiblitatea unor pluginuri de SEO face iarasi mult mai lejera munca de optimizare on-page decat in orice alta platforma. Dar cu toate avantajele, vin si posibile dezavantaje: structura de blog vine „la pachet” cu motorul diluarii puterii de clasare: comentariile. Si foarte aproape vine o alta sursa de avantaje plus dezavantaje: structura bazata pe cele mai recente postari.
Comentariile, desi de foarte multe ori sunt aditii utile articolelor publicate, putand chiar sa marcheze un semnal pozitiv pentru motoarele de cautare. In afara de avantajul interactivitatii, mai apare si plusul dat de update-ul permanent al textului. Dar o data cu plusurile, apar si minusurile: un text bine optimizat se bazeaza pe cuvinte cheie, pe un curs al subiectului, pe abordarea de teme complementare. Dar atunci cand peste acest text se adauga de cateva ori mai multe texte mici cu un cu totul alt continut, este posibil ca toata munca sa devina invizibila.
Cum procedam? Sa renuntam complet la comentarii? Acela nu mai este blog.. Atunci?
4.a. Pagini in loc de postari
Poate ati observat deja – pe site-urile WordPress, de multe ori rezultate mai bune in cautari au paginile, nu postarile. De ce? Ei bine din mai multe motive. In primul rand, asemenea articole, publicate ca Page, nu Post, pot sa devina o pagina de intrare pentru un site WordPress. In al doilea rand, pentru a clasifica termenul principal, un articol trebuie sa aiba densitatea corecta de cuvinte cheie. De ce nu s-ar putea face acelasi lucru intr-un Post? Din cauza comentariilor. Postarile admit comentarii, iar acestea dau peste cap orice statistica interna.
De aceea, multi publisheri decid sa transforme articolele cele mai importante in pagini. In acest fel, se pot actualiza cu usurinta si se pot de asemenea crea postari in sustinere despre ceea ce s-a schimbat.
4.b. Ierarhizarea linkurilor interne
Cum spuneam in preamblul, tipic blogurilor WordPress este structura ierarhica cu cel mai recent Post prezentat primul. Dar pe masura ce se adauga alte postari, fiecare in parte se misca spre coada.
In paginile de categorie, orice articol ajunge dupa o vreme in afara primei pagini. In widget-urile de Recent Posts, o vreme, cat e nou, un post are link intern din toate paginile. Cand ii vine vremea, dispare si de acolo. De aceea, articolele care trebuie sustinute au nevoie de internal linking bine sustinut. Cum articolele structurate ca Page pot fi mult mai lesne folosite in meniuri si widgets, gasim inca un motiv pentru avantajul Page in fata Post.
5. Optimizarea conversiilor
Cereti cititorilor sa se aboneze!
Multi bloggeri inca cred ca, din moment ce site-ul lor este un blog, nu au nimic de optimizat. Fals. Pentru a-i determina pe oameni sa faca legatura cu tine, trebuie sa-ti citeasca blogul. Și ce credeti ca este cel mai usor: cereti cuiva care viziteaza deja blogul sa revina acolo in mod regulat.
Construirea unei audiente bine targetate este un deziderat foarte important. Si vizitatorii care vin din search reprezinta targetari bune, dar abonatii sunt perfecti. Abonatii nu sunt doar cei care apreziaza ceea ce faci, ci mai ales sunt cei care au incredere in tine. Si cand exista incredere, multe se pot realiza.
Unele dintre lucrurile pe care consideram foarte importante si tot mai multi bloggeri par sa gandeasca la fel, sunt un buton de abonare RSS, precum si o modalitate de a se abona prin e-mail.
Un alt lucru de luat in considerare este momentul in care oamenii ar putea dori sa se aboneze la blog. Daca tocmai au terminat de citit unul dintre articole si chiar le-a placut, acesta ar fi momentul perfect, nu? De aceea, tot mai multi oameni adauga linii de genul acesta la sfarsitul mesajului lor: „V-a placut acest articol? Abonati-va la newsletter-ul nostru si primiti multe altele!”
Un alt moment bun pentru ca oamenii sa se aboneze este atunci cand oamenii au comentat pe blog pentru prima data. Desi nu mai este chiar o noutate de ultima ora, trebuie reamintit elementul GDPR. Abonarea la newsletter trebuie sa fie voluntara, facuta separat de alte actiuni, si cu opt-in pozitiv. Concret, oamenii trebuie sa bifeze o casuta individuala „Vreau sa ma abonez”.
Comentariile nu sunt doar placute atunci cand oamenii iti spun cat de special esti. Nu sunt nici neplacute atunci cand cititorii iti spun ca ai facut o greseala sau ca nu sunt de acord cu ceva dinc e ai spus. Mai presus de toate, cei care comenteaza sunt draguti pentru ca arata angajament. Iar implicarea este unul dintre cei mai importanti factori in a-i determina pe oameni sa se conecteze cu tine: iti arata interesul lor, deschid conversatia, trebuie doar sa reactionezi si sa construiesti o relatie!
6. Comments
6.a Cum sa-i determini pe oameni sa comenteze
Cel mai simplu mod de a determina oamenii sa faca orice este sa le ceri sa o faca. Scrieti intr-un stil captivant, apoi cereti cititorilor blogului parerea lor, punctul lor de vedere, ideile lor etc.
Un alt lucru important este textul legat de comentarii. Poate fi un text tip „Nu exista comentarii”. Sau se poate ceva ca „Nu exista niciun comentariu, gandurile voastre sunt binevenite”. Uneori e si mai bine cu „Niciun comentariu pana acum, fii primul care isi spune parerea”. Simtiti diferenta?
6.b. Legatura cu comentatorii
Un alt lucru de facut este sa le multumesti oamenilor care au comentat pe blogul tau. Nu de fiecare data, pentru ca devine enervant, dar a face acest lucru cel putin prima data este o idee foarte buna.
In WordPress se pot instala nmeroase pluginuri care sa va ajute cu asemenea sarcini. Se poate ca la fiecare prim comentariu aprobat unei persoane sa ii se trimita un email, de exemplu. Din nou insa, atentie la aspectele GDPR.
6.c. Mentineti oamenii in conversatie
Acum, ca oamenii s-au alaturat conversatiei pe blog, trebuie sa va asigurati ca vor ramane in conversatie. De aceea, este bine sa aveti si aici un plugin special, care sa permita utilizatorilor sa se aboneze la feed-ul de comentarilor. Este foarte greu sa vizitezi frecvent un blog doar ca sa vezi daca a mai adaugat cineva ceva la un comentariu al tau. Este greu sa tii minte toate blogurile pe unde ai comentat cate ceva. Dar sa poti primi un email de cate ori cineva raspunde la comentarul tau, asta sigur functioneaza – vei readuce vizitatorul in site, il vei determina sa interactioneze din nou.
7. Specificul Off-site SEO in WordPress
Daca ati urmat toate sfaturile de mai sus cu privire la WordPress SEO, aveti sanse mari de a reusi, atat ca blogger, cat si in motoarele de cautare. Acum, ultimul pas pare usor, dar nu este asa. Mergeti mai departe si discutati cu oamenii online. Conectati-va. Faceti networking. Interactionati. Oricum i-ati spune – faceti-va cunoscuti personal.
7.a. Mergeti pe urmele celor care comenteaza
Cat timp un blog nu este imens, si nu genereaza sute de comentarii zilnic, merita avuta in vedere o modalitate de a-i face pe multi sa interactioneze. Cum? Poteti accepta inserarea unui link in comentarii, si mai mult, puteti lasa dofollow. Ce presupuen asta insa? Presupune ca veti verifica fiecare asemenea link in parte. Trece doar ce este de calitate.
Daca credeti ca aceasta este multa munca, stiti ca, in medie, cel mult 1% din vizitatori vor lasa un comentariu, si cel mult jumatate dintre acestia vor lasa un link propriu sau se vor abona la feed-ul comentariilor? Acesta este un grup de oameni de care trebuie sa te ocupi! Desigur, in mediile sugerate aici, plecam de la premisa ca aveti un filtru anti-spam pentru comentarii, altfel se schimba problema.
7.b. Folositi Twitter si Facebook
Twitter este o forma interesanta de microblogging / chat online, sau cum doriti sa o numiti. Aproape toti oamenii „cool” sunt prezenti si isi citesc tweet-urile mai des decat e-mailurile.
Pentru inceput, daca utilizati WordTwit sau Twitter Tools, toate postarile pot fi anuntate pe Twitter, ceea ce va va permite, de obicei, sa obtineti multi cititori imediat, inante de a ajunge la ranking SEO. Oamenii se vor simti mai fericiti comentand pe Twitter, ceea ce te-ar putea duce la o conversatie suplimentara sau doua.
Cam la fel functioneaza si cu Facebook, desi, in mod paradoxal, nivelul de interactivitate la share-ul unui link de articol este mult mai mic decat in Twitter.
7.c. Gasiti bloguri conexe si contactati-le
Daca doriti sa clasificati anumite cuvinte cheie, accesati Google si identificati 10 bloguri de top pentru domeniile respective. Solutia de aur este sa gasiti acele subiecte apropiate, conexe, nu direct competitorii pe acelasi keyword.
Cititi aceste bloguri, incepeti sa postati comentarii interesante, faceti-va cunoscuti, apoi faceti-va cunoscuta munca. Singura modalitate de a obtine backlinks in mod curat White Hat, este sa faceti parte dintr-o comunitate.
Ca idee, o data cunoscuti fiind, puteti insera un link in comentarii. Este bun, daca este dofollow. Dar cu mai multa rabdare, puteti ajunge sa obtineti din partea acelui publisher chiar un articol, cu backlink din text, dofollow.
8. Masurarea si urmarirea rezultatelor
O campanie SEO buna se bazeaza nu numai pe implementarea masurilor si modificarilor necesare, ci si pe masurarea impactului acestor schimbari. La fiecare masura, trebuie aflat ce functioneaza si ce nu. Cum am mai aratat, Google Analytics este un instrument excelent pentru asa ceva.
De ce incepem cu Google Analytics si nu cu instrumentul mult mai apropiat de SEO de la Google? Desi baza pentru acest articol este SEO, am expus insa multe modalitati foarte potrivite de a genera trafic prin alte metode. Iar sursele de trafic se vad in Google Analytics. Se vad, se compara in timp, se compara intre ele. De aici se pot decide foarte multe directii de lucru.
Google Search Console este o alta mare sursa de date. Prin exportarea si sortarea cheilor de cautare si a datelor despre afisari si pozitie medie, este usor sa identificati oportunitatile de a imbunatati ratele de clic, continutul si clasamentul.
9. WordPress SEO – Concluzii
Acest ghid va ofera o multime de lucruri pe care le puteti face pe site-ul vostru WordPress. Acestea variaza de la sfaturi tehnice la sfaturi de conversie, sfaturi despre continut, sfaturi despre interctiuni in mediul social si multe altele. Cu toate acestea, exista ceva ce nicin ghid SEO nu va poate invata. Daca doriti sa va clasificati in conditii foarte competitive, va trebui sa creati continut de calitate si convingator. Iar aceasta este mai mult o arta decat o tehnica.