Care din aceste doua platforme este cea mai buna pentru a construi un site web?
Cand vine vorba de construirea unui site web, suntem sustinatori puternici ai WordPress-ului datorita faptului ca noi suntem specializati in WordPress development. Cu toate acestea, in ciuda faptului ca sustine 30% din site-urile lumii, WordPress nu este singura platforma care iti ofera posibilitatea de a crea un site web.
De aceasta data, vom prezenta o scurta comparatie dintre Wix (o platforma destul de populara de creare și gazduire site-uri) si WordPress, urmand ca pana la sfarsitul acestui articol sa stiti care dintre aceste doua platforme este cea mai buna solutie pentru a va construi site-ul.
Wix versus WordPress – o prezentare rapida
La nivel fundamental, rezultatul comparatiei dintre Wix și WordPress se afla la un nivel de echilibru intre doua concepte:
- Simplitatea si accesibilitatea pentru incepatori, cu alte cuvinte cat de usor este pentru cineva care nu este dezvoltator sa creeze un site complet functional si
- Flexibilitatea si usurinta de personalizare, referindu-ne la cat de usor este sa personalizati un site web astfel incat acesta sa fie in stare sa faca exact ceea ce va doriti.
Wix a ales sa renunte la a oferi o mai buna flexibilitate pentru crearea unui site web, contra unei experiente mai usoare de construire a site-urilor, care faciliteaza chiar si incepatorilor crearea unui site web functional.
WordPress, pe de alta parte, sacrifica un pic user-friendliness-ul pentru a oferi posibilitatea de a personaliza 100% din site.
Dincolo de aceste diferente fundamentale, exista si altele pe care vi le vom prezenta in detaliu in continuare, acestea fiind:
- Proprietatea asupra datelor
- Intretinerea site-urilor
- Pretul
Cat de usor este sa construiesti un site web pe fiecare platforma?
In ceea ce priveste usurinta crearii mai rapide a unui site, care sa arate excelent, Wix este castigatorul, nu este la fel de flexibil dupa ce ati construit site-ul web de baza, dar este o solutie excelenta pentru a genera rapid un site simplu si estetic.
WordPress este si el destul de usor de folosit, dar veti intampina cateva dificultati atunci cand vine vorba de gazduirea site-ului, fiind putin mai complicat pentru implementarea sa.
Wix
Iata cat de usor este sa creati un site web cu Wix:
- In primul rand trebuie va inscrieti
- Alegeti tipului de site Wix pe care doriti sa il personalizati
Noi am ales un site web pentru restaurant pentru acest exemplu. Odata ce alegeti tipul de site dorit, puteti selecta dintre toate sabloanele relevante;
- Alegeti unui sablon Wix din lista pusa la dispozitie
- Odata ce alegeti sablonul, veti fi redirectionat in Editorul Wix unde puteti schimba si personaliza cu usurinta textul, imaginile si multe altele;
- Editati sablonului Wix dupa propria preferinta
- Dupa ce ati terminat de editat, faceti click pe Publicare pentru a va lansa site-ul live.
Intregul proces este extrem de simplu si fara indoiala destul de usor pentru incepatori.
WordPress
In timp ce cu Wix va puteti inscrie si incepe sa editati site-ul imediat, WordPress necesita cativa pasi preliminari.
Inainte de a putea incepe, va trebui sa va inscrieti pentru gazduirea web si sa obtineti propriul nume de domeniu. In timp ce acesta este un pas aditional, majoritatea host-urilor ofera suport si fac intregul proces destul de necomplicat.
Odata ce ati instalat WordPress-ul (sau v-a ajutat firma de hosting cu instalarea), sunteti gata sa alegeti o „tema” pentru a controla modul in care va arata site-ul dvs.:
Alegerea unei teme WordPress
Puteti gasi atat teme gratuite, cat si teme platite, iar unele au si continut numit „demo”, astfel incat, la fel ca Wix, trebuie doar sa editati continutul pre-completat in loc sa creati site-ul dvs. de la zero.
In timp ce WordPress nu este la fel de simplu ca Wix, este inca destul de usor pentru un non-dezvoltator sa creeze un site functional, estetic, folosind WordPress.
Cat de mult aveti control asupra functionalitatii site-ului?
In timp ce Wix castiga teren pentru usurinta de utilizare, WordPress este invingator cand vine vorba de flexibilitate si personalizari.
Daca doriti sa adaugati functionalitate site-ului in Wix, veti avea mare nevoie de Wix App Market, aceasta piata de aplicatii oferindu-va putin mai multa flexibilitate, dar fara sa acopere in totalitate toate variantele pe care le puteti face cu WordPress.
In prezent, Wix App Market are in total 288 de aplicatii, dar dincolo de asta, este sever limitat atunci cand vine vorba de a-ti face propriile coduri de tweaks (sau de a avea un dezvoltator sa faca trucuri de cod pentru tine).
Wix nu va permite sa adaugati cod personalizat, ci doar intr-un „iFrame sandboxed” cu un numar de restrictii. Daca doriti sa va construiti tot continutul cu usurinta utilizarii editorului Wix, puteti utiliza unul dintre multele pluginuri puse la dispozitie pentru construirea de pagini.
WordPress
Cu WordPress, aveti mai multa flexibilitate pe ambele fronturi. In primul rand, sa incepem cu plugin-urile.
Plugin-urile WordPress permit sa adaugati functii noi sau sa modificati functionalitatea existenta fara sa fi nevoie sa cunoasteti niciun cod. In prezent, WordPress are peste 53.000 de pluginuri gratuite pe care le puteti instala, cu mii de pluginuri premium.
Doriti sa integrati medii sociale in site-ul dvs.? Utilizati un plugin social media. La fel si cu managementul publicitar, formularele de contact, chestionarele si aproape orice alta functie pe care o puteti gandi.
Exemplu de constructor de pagini WordPress
Dincolo de asta, puteti adauga orice cod personalizat pe site, ceea ce ofera mai multa flexibilitate, spre deosebire de Wix, unde nu trebuie sa te confrunti cu limitari de cod.
Cum functioneaza fiecare platforma eCommerce?
Wix ofera functionalitate eCommerce, dar nu este la fel de flexibil ca WooCommerce sau Easy Digital Downloads oferite de WordPress.
Cu Wix puteti alege dintr-un sablon de magazin online pre-construit sau puteti adauga aplicatia magazinului intr-un sablon existent.
De exemplu, in imaginea de mai jos, am adaugat aplicatia pentru magazin in pagina Kinsta Pizza Shop:
Wix eCommerce de gestionare a magazinelor
Puteti adauga produse si gestiona magazinul prin intermediul unei interfete pop-up:
Gestionarea produselor eCommerce in Wix
Wix este potrivit pentru produse simple – dar dincolo de campurile simple de text, nu aveti flexibilitatea de a aprofunda cu adevarat si de a personaliza informatiile despre produse.
Daca vindeti doar un tricou – Wix este probabil simplu. Dar pentru produse variabile sau personalizate, probabil veti dori sa aveti mai multa flexibilitate.
In cele din urma, functionalitatea eCommerce a Wix este disponibila numai in Store plans, care costa un pic mai mult decat un site obisnuit Wix.
WordPress
In timp ce WordPress este in primul rand cunoscut ca o platforma de constructor de site-uri web, este de fapt si platforma eCommerce dominanta, de asemenea, cu WooCommerce reprezentand 42% din totalul site-urilor de eCommerce.
In WordPress, va trebui sa instalati un plugin pentru a adauga functionalitatea eCommerce. Cele doua optiuni mai comune sunt:
- WooCommerce – concentrat in principal pe produse fizice
- Descarcari Easy Digital – concentrate in principal pe produse virtuale
Impreuna cu fiecare baza de date eCommerce plugin, puteti gasi, de asemenea, piete imense de plug-in-uri add-on pentru a extinde magazinul chiar mai departe. Ca si in cazul site-urilor obisnuite, WordPress va ofera o foarte mare flexibilitate pentru modul in care doriti sa afisati produsele, gestionare si multe altele.
De exemplu, puteti gasi chiar si plugin-uri care sincronizeaza WooCommerce cu un serviciu de tiparire la cerere, astfel incat sa puteti externaliza indeplinirea comenzii catre altcineva.
Acest nivel de flexibilitate este motivul pentru care WordPress este, de obicei, o platforma mult mai buna pentru a crea un magazin de eCommerce.
Cine controleaza datele dvs. pe fiecare platforma?
In timp ce pe termen scurt este posibil sa nu fie o consideratie majora pentru incepatori, proprietatea asupra datelor ar trebui sa fie un factor major in decizia finala. Prin proprietatea datelor, intelegem lucruri precum:
- Puteti descarca o copie a continutului dvs.?
- Puteti sa mutati cu usurinta continutul dvs. la un alt constructor de site-uri Web?
In ceea ce priveste proprietatea datelor, WordPress este castigatorul clar.
In cazul lui Wix privind proprietatea datelor, Site-ul Wix si intregul sau continut sunt gazduite exclusiv pe serverele Wix si nu pot fi transferate in alta parte.
In mod specific, nu este posibil sa exportati sau sa incorporati fisiere, pagini sau site-uri, create utilizand Editorul Wix sau ADI, catre o alta destinatie externa sau gazda.
Desi exista cateva instrumente ale unor terte parti care ofera solutii pentru migrarea lui Wix la WordPress, Wix nu va ofera o modalitate usoara de a face acest lucru de unul singur.
Cu WordPress, aveti intotdeauna control total asupra tuturor datelor, puteti descarca, exporta sau manipula 100% din datele de pe site-ul dvs. pentru ca va controlati totul.
Cum se ocupa fiecare platforma de mentenanta?
In timp ce sistemul inchis al lui Wix nu este excelent pentru proprietatea datelor sau flexibilitate, avantajul major este acela ca elimina practic necesitatea de a gestiona intretinerea si securitatea. Nu trebuie sa va faceti griji in legatura cu actualizarile sau vulnerabilitatile de securitate.
Cu WordPress, fie va trebui sa va ocupati de aceste lucruri sau sa gasiti o firma de mentenanta WordPress, cu accent pe securitate si intretinere.
Lucrurile sunt opuse cu WordPress fata de Wix, asta inseamna ca esti responsabil de lucruri precum:
- Securitatea
- Actualizarea software-ului
- Salvarea datelor
Asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa urmati acesti pasi pentru ca intotdeauna exista si alte optiuni, cum ar fi:
- Utilizarea pluginurilor de rezerva si de securitate
- Alegerea unui hosting WordPress securizat
- Inchirierea unui serviciu de mentenanta WordPress
Cat costa fiecare platforma?
Oferta Wix este destul de simpla, platile sunt lunare, astfel incat sa stii intotdeauna exact cat veti plati. In schimb cu WordPress, lucrurile sunt putin mai complicate, dar per total un site WordPress va fi probabil mai ieftin pe termen lung, datorita platii lunare pentru platforma Wix.
Wix
Wix are doua seturi de planuri pentru platile lunare, in functie de faptul daca intentionati sau nu sa aveti un magazin de eCommerce. Iata preturile pentru site-urile obisnuite Wix:
Preturi standard pentru site-ul Wix
Preturi pentru magazinele Wix eCommerce:
Wix eCommerce – metode de stabilire a preturilor site-ului
Exista, de asemenea, un plan Wix gratuit, dar nu ofera posibilitatea de a utiliza propriile nume de domenii si afiseaza anunturi Wix.
WordPress
Cu WordPress, exista doar doua costuri fixe inevitabile:
- Gazduirea – cea mai ieftina varianta poate fi in valoare de 50$/an, in timp ce o gazduire de calitate ce ofera si mentenanta WordPress, poate ajunge si la cel putin aproximativ 30$/luna.
- Numele de domeniu – care de obicei costa 10$/an.
Pe langa acestea ar mai putea fi si costurile pentru teme si/sau plugin-urile necesare, acestea nefiind necesare pentru a rula un site WordPress, dar adesea ofera o functionalitate mai buna, suport si/sau design deosebit.
Care este cel mai eficient pentru SEO?
Acesta este un subiect destul de controversat, deoarece unii sustin ca Wix este cel mai bun, in timp ce altii argumenteaza ca WordPress-ul ar fi mult mai bun pentru SEO, decat Wix. Cu toate acestea, niciuna din cele doua platforme nu este atat de diferita atunci cand vine vorba de fundamentele SEO on-page, ambele includ urmatoarele:
- Abilitatea de a schimba titlurile paginilor, meta-descrierile si etichetele H1-H6
- Sitemap-urile pot fi generate pentru accesarea cu crawlere mai rapida si mai usoara
- Puteti adauga etichete ‘alt’ pe imaginile de pe ambele platforme
- Adresele URL standard sunt prietenoase si scurte
- Mobile-friendy
- Va puteti conecta la Consola de cautare Google, la Bing Webmaster Tools, la Google Analytics etc.
In ceea ce priveste functionalitatea SEO off-page, unui backlink sau unui social media link, nu-ti pasa cu adevarat ce tip de platforma folosesti. Singura zona in care WordPress nu exceleaza este capacitatea de a avea mai mult control atat asupra vitezei site-ului, cat si asupra optiunilor avansate de indexare, accesare cu crawlere sau blocare, acestea putand afecta in mod direct SEO si clasamentele.
Cel mai important lucru in ceea ce priveste SEO este sa ne concentram nu atat pe platforma, cat si pe calitatea continutului pe care il publicati sau promovati pe social media si pe backlink-urile pe care le construiti.
Wix versus WordPress: Care ar fi cea mai buna alegere?
Daca doriti doar o modalitate usoara de a crea un site de baza si nu va preocupati de proprietatea completa a datelor sau de flexibilitatea de a va personaliza site-ul, atunci Wix este probabil o solutie buna. In schimb, daca va doriti mai multa flexibilitate pentru mai tarziu, va fi foarte dificila migrarea site-ul de la Wix catre oricare alta platforma.
Pentru majoritatea utilizatorilor WordPress, folosirea acestei platforme este probabil cea mai buna solutie, deoarece:
- In timp ce platforma nu este la fel de prietenoasa pentru incepatori, este totusi destul de intuitiva si usor de inteles pentru majoritatea care incearca pentru prima data sa o foloseasca.
- Comunitatea WordPress este foarte prietenoasa, te ajuta sa intelegi si sa te integrezi cat mai usor in experienta WordPress.
- Aveti mai multa flexibilitate atunci cand vine vorba de adaugarea functionalitatilor pe site din cauza varietatii foarte bogate al plugin-urilor
- Detineti pe deplin controlul asupra datelor dumneavoastra.
Dat fiind faptul ca acest blog este in primul rand despre WordPress, recomandarea noastra pentru alegere platformei pentru crearea urmatorului dumneavoastra site este bineinteles WordPress, datorita flexibilitatii si multiplelor beneficii pe care le ofera.