Skip to main content

Sunt cateva trucuri si sfaturi pe care ar trebui sa le urmati in ceea ce priveste e-mailurile si care v-ar putea ajuta sa va imbunatatiti administrarea unui site, dar si salvati o groaza de timp. Prin aceste trucuri puteti administra mai multe site-uri si conversatii cu diferite persoane.

Despre e-mail

E-mailurile sunt versiunile electronice/ digitale ale prea bine cunoscutului mail, sau in romana plic aduc de catre postas. Au aparut in 1962 ca simple mesaje. Mesajele e-mail de pe internet au un format definit de RFC 5322. Include, automat, cateva parti cum ar fi antetul a carui campuri sunt:

  • adresa de e-mail a expeditorului;
  • data primirii si trimiterii e-mailului;
  • adresa de e-mail a destinatarului;
  • subiectul e-mailului;
  • si aditional, BCC, CC si altele;

O alta parte a e-mailului este corpul mesajului unde este afisat mesajul propriu-zis scris fie in HTML sau in text. Poti chiar si incarca fisiere la un e-mail daca ai nevoie.

Sunt mai multe tipuri e-mail: Gmail, Outlook.com, Yahoo! Mail si Hotmail sau POP3, IMAP si MAPI. Ultimele trei depind de server, pe cand primele depind de serviciul ales.

Trucuri si sfaturi

  1. Poti oricand sa folosesti serviciul de gazduire pe care l-ai achizitionat pentru site-ul tau, pentru a crea adrese de e-mailuri folosind domeniul site-ului. Practic, iti faci o adresa de e-mail personalizata, de exemplu contact@site-ul-tau.ro. Aceasta functionalitate este gratuit inclusa in pachetul de gazduire. In functie de gazduirea ta poti crea un numar limitat sau nelimitat de conturi de e-mail si poti avea un spatiu limitat sau nelimitat pentru fiecare dintre ele.
  2. Yahoo si alte servicii similare gratuite de e-mail nu sunt prea securizate, intuitive sau prietenoase, exceptand serviciul celor de la Google si anume Gmail. Primele nu ofera nici un spatiu prea mare de stocare a e-mailurilor. Prin urmare nu sunt recomandate de foarte multe site-uri care accepta inregistrarea conturilor folosind e-mailul.
  3. Gmail poate fi folosit si pentru a stoca date pe el. Picasa este ideal pentru manipularea imaginilor, iar Google Drive pentru fisiere. Google Sheets este versiunea de Microsoft Excel, pe cand Google Slides cea de Microsoft Power Point, iar Google Docs de Microsoft Word. Toate trei sunt gratuite si se poate lucra cu ele direct online. Toate serviciile mentionate sunt sau pot  fi direct legate de Gmail. In momentul scrierii acestui articol, Gmail ofera aproximativ 117 GB spatiu de stocare, acest numar crescand cate putin periodic.
  4. Gmail te lasa sa folosesti si sa creezi alias-uri pentru mailul tau principal, folosind formatarea urmatoare: Daca mailul principal este exemplu@gmail.com, poti crea alias-uri de genul e.xemplu@gmail.com sau e.x.emplu@gmail.com.  Poti pune oriunde si oricate puncte vrei, fara insa sa fie una langa alta. Cand primesti mail de pe unul dintre alias-uri, de fapt, primesti mail pe cel principal. In acest mod stii cine sau de unde are alias-ul respectiv, putand filtra mai usor spam-ul.
  5. Gmail iti ofera posibilitatea sa cresti numarul de adrese e-mail pe care le ai, fara sa iti faci un alt cont. Trebuie doar sa folosesti + inainte de @ si sa scrii orice vrei. De exemplu, pentru exemplu@gmail.com poti sa faci cate adrese de e-mail exemplu+orice@gmail.com.  Dupa + poti scrie orice, in afara de caractere speciale si spatii. Interesant este ca mailurile primite pe aceste adrese vin pe adresa principala si cand raspunzi la ele vei raspunde cu adresa pe care s-a trimis mailul, deci cea cu +. Aceasta solutie iti poate oferi avantajul de a manipula mai usor un site avand la dispozitie si nume-site+contact@gmail.com, nume-site+cariere@gmail.com si asa mai departe. Practic pentru fiecare scop poti avea o adresa de genul acesta. Vei intreba cum faci aceste adrese? Practic, nu le faci, pur si simplu le afisezi pentru a primi e-mailuri pe ele si primesti automat mesajele fara sa faci nimic special.

Lasa un comentariu

Suna
Whatsapp