Introducere
De cele mai multe ori cand cumperi un pachet de gazduire, ai acces la Control Panel, mai scurt numit cPanel, care este de fapt o aplicatie bazata pe Linux folosita pentru interfata sa grafica si procesele automate. cPanel a fost creat de Speed Hosting, Webking, VDI & cPanel, Inc si programat de John Nick Koston. Prima versiune a fost lansata in 21 martie 1996 si de atunci au aparut tot mai multe versiuni stabile pana in zilele noastre. Este cel mai popular panou de control al resurselor pe care ni-le ofera firma de gazduire. In strainatate, lucrurile se schimba, multi avand panouri de control personalizate care nu sunt bazate pe cPanel sau au un panou aditional care se bazeaza mai mult pe partea financiara si consultanta. Si in Romania, exista un panou WHCMS care reprezinta contul principal de gazduire de unde ai acces la facturi, servicii si suport, insa partea tehnica este inlocuita de cPanel. Aplicatia suporta tot mai multe servere si sisteme de operare putand fi instalat acum si pe CentOS, Red Hat Enterprise Linux si CloudLinux OS. Suporta unelte ca si Apache, PHP, MysQL, PostgreSQL, Perl si Bind, iar ca si protocoale de e-mail POP3, IMAP si SMTP.
Exista si module cu plata care pot fi instalate in cPanel si acestea sunt in mare parte scripturile auto instalatoare cum ar fi Fantastico, Softaculous sau Installatron care te lasa sa instalezi in cateva click-uri de mouse WordPress, Joomla, OpenCart si alte sisteme de management a continutului si nu numai.
Accesul
Odata ce ai cumparat pachetul de gazduire, primesti si pe email, dar ai si in contul de gazduire (cel din WHCMS, de obicei) datele pentru autentificare in panoul de control. Adresa cPanel este, de obicei, de forma http://site-ul-tau.ro/cpanel. Ai nevoie de un nume de utilizator si parola, pe care le gasesti cu siguranta in mail, iar numele de utilizator este generat automat de sistem si, cu mici exceptii, este chiar primele 8 caractere din domeniul cumparat de tine impreuna cu pachetul de gazduire.
Poti oricand sa modifici parola, fie din cPanel, din profilul tau, fie din contul tau principal de gazduire. Ai optiunea de a pune ce parola vrei tu sau de a genera una aleatorie, dupa cum doresti.
Detalii
Dupa ce ai introdus datele de autentificare vei vedea panoul cPanel impreuna cu logo-ul si versiunea sa. In functie de tema pe care o are cPanelul instalat pe server, poti sa vezi resursele disponibile si cele utilizate de tine in partea stanga sau dreapta. Astfel ca acolo ai informatii cum ar fi spatiul disponibil si utilizat pe server, numarul de baze de date disponibile si create, numarul de domenii adaugate si disponibile pentru adaugare, numarul de subdomenii adaugate si disponibile, numarul de conturi de e-mail create si disponibile, spatiul disponibil si ocupat de bazele de date, numele pachetului de gazduire, numele domeniului principal, numele directorului principal, ultima autentificare impreuna cu IP-ul sau, puterea procesorului folosita, memoria virtuala folosita, procesele de intrare, banda lunara de internet folosita si disponibila, conturile de FTP si asa mai departe. Poti sa vezi in detaliu aceste informatii, daca doresti.
cPanel are mai multe teme asa cum ar fi Paper Lantern care este o combinatie de alb cu verde sau tema x3 care este predominant neagra. Poti sa schimbi temele din profilul tau cPanel sau din meniul care se ruleaza si se afla in antet. Tot in partea de sus a cPanelului, ai butonul acasa pe care il poti folosi sa te intorci la prima pagina cPanel atunci cand te-ai pierdut prin una dintre celelalte pagini ale sale. Aici ai si butonul de iesire, dar si cel de setari de unde poti schimba limba, tema, datele de contact si reinitializa setarile.
Este disponibila si o functie de cautare rapida de unde poti cauta uneltele disponibile in cPanelul tau scriind un cuvant sau un grup de cuvinte. Uneltele sunt sortate pe categorii asa cum ar fi: fisiere, domenii, aplicatii, avansat, instalatorul de aplicatii Softaculous, baze de date, email, statistici, securitate, preferinte si multe altele, in functie de ce a instalat firma de gazduire in cPanelul tau.
Categoria fisiere cuprinde un manager de fisiere similar cu un client FTP, dar la care nu mai introduci datele de autentificare. Aceasta unealta te lasa sa rasfoiesti, incarci, reincarci, selectezi, stergi, redenumesti, editezi, descarci, muti, copiezi, creezi, editezi in HTML sau sa codezi, vezi, extraci, restaurezi, arhivezi si sa setezi permisiuni fisierelor si directoarelor aflate. Poti chiar si sa cauti dupa continutul fisierelor sau dupa numele acestora. Exista si optiunea de a vedea fisierele ascunse de pe server sau sa dezactivezi anumite setari. Tot in categoria fisiere se afla si uneltele pentru imagini cum ar fi transformatorul si unealta de marire a imaginilor. Confidentialitatea directoarelor poate fi setata de aici, si ai si statistici in legatura cu spatiul de pe disc in funtie de fiecare director si fisier impreuna cu marimea lor. Poti chiar sorta fisiere si directoare dupa cat spatiu ocupa. Web disk poate fi folosit pentru a crea un nou cont FTP. Implicit ai unul care are aceeasi parola ca si cPanel si chiar si acelasi nume de utilizator cu acces nelimitat printre fisierele si directoarele tale. Poti schimba parola, sterge contul sau modifica spatiul valabil. Ai si posibilitatea de a vedea conexiunile FTP sau sa faci copii de rezerva a site-ului, a e-mailului sau a bazei de date MySQL. Sigur, le poti si restaura din aceasta categorie.
Sectiunea domeniilor ofera puterea de a crea subdomenii, de a sterge sau administra redirectionari, de a crea alias-uri sau redirectionari. De asemenea, poti adauga un nou domeniu daca pachetul de gazduire iti permite asta. Poti si sa adaugi subdomenii, conturi FTP sau sa setezi radacina documentelor. In aceasta sectiune, ai unelte cum ar fi editorul simplu de zona sau editorul avansat de zona pentru o administrare mai complexa a domeniilor.
Partea de aplicatii (software) cuprinde aplicatii ca si PHP, PHP PEAR Packages, Perl Modules, Site Software, Optimize Website, Softaculous Apps Installer pe care le poti folosi sa instalezi scripturi sau versiunea de PHP dorita.
Sectiunea avansata ofera accesul la cron jobs care sunt niste procese automate special create pentru a face anumite lucruri periodic pentru server. Sectiunea ofera si posibilitatea de a urmari DNS, erori de pagini sau un scanner de virusi.
In functie de ce script de instalare automata ai in cPanel, poti sa vezi subcategoriile disponibile acestuia. In cazul Softaculous, acestea sunt: bloguri, microbloguri, portale, CMS, forumuri, galerii de imagini, wiki, calendare, client de e-mail, muzica, video si multe altele. De aici, poti sa le stergi, creezi sau salvezi copiile de rezerva.
La categoria baze de date ai puterea de a administra baze de date, in special cele MySQL folosind phpMyAdmin de unde poti edita bazele de date cu limbaj SQL sau folosind butoanele disponibile. Poti crea, sterge si aloca utilizatori unei baze de date, poti crea, sterge sau modifica baze de date.
Sectiunea email reprezinta toate uneltele de care ai nevoie sa creezi, accesezi, stergi, editezi conturi de e-mail, functii de redirectionare, functii de auto-raspundere, autentificare, filtre, spam, incriptii, contacte si multe altele.
Categoria CloudFlare este dedicata serviciului CloudFlare care poate salva o versiune a site-ului tau astfel incat atunci cand gazduirea este ineficienta, site-ul sa poata fi accesat.
Partea de statistica iti ofera prilejul de a vedea date despre erori, vizitatori, banda de internet si alte resurse pe care le folosesti.
In final, cPanel ramane cel mai popular panou de control pe care majoritatea firmelor de gazduire le folosesc pentru a oferi clientului acces total asupra site-ului si asupra elementelor ce pot crea acel site de la FTP, fisiere, baza de date, e-mail la scripturi auto instalatoare.