Skip to main content

Despre platformele de blogging

Platformele de blogging sunt cunoscute si ca sisteme de management al continutului (CMS, prescurtat in engleza). Acestea sunt platforme care te lasa sa iti administrezi continutul asa cum doresti. Acestea sunt programe online care se instaleaza pe un server de gazduire. Majoritatea sunt prietenoase cu utilizatorul. Ofera functii de baza cum ar fi crearea unui blog, publicarea, editarea sau stergerea continutului si crearea mai multor utilizatori cu roluri diferite.

De cativa ani, aceste platforme au devenit populare si fiind open-source si gratuite au aparut tot felul de pluginuri care sa le imbunatateasca. Datorita acestor aspecte, dezvoltatorii platformelor au adus functii noi. Acum poti crea nu doar un simplu blog. Poti dezolva nenumarate tipuri de site-uri: de la forumuri, site-uri de prezentare, magazine online, aplicatii online pana la site-uri de anunturi.

Despre WordPress

Aproape toata lumea stie despre WordPress cate ceva. Chiar si persoanele atehnice stiu macar un lucru despre aceasta platforma. Este si cea mai populara platforma de management al continutului. Cu pluginurile potrivite poti sa administrezi nu doar textul si imaginile dintr-un articol, dar si clip-uri video. Poti adauga noi elemente cum ar fi  chestionare, tabele si butoane.  Adresa sa principala este https://wordpress.org

WordPress a fost creat in PHP, MySQL, CSS, HTML si Javascript. Este multilingual si cu siguranta asta a ajutat la cresterea popularitatii sale. WordPress Foundation a creat platforma de blogging la data de 27 mai in 2003.

WordPress este o platforma de blogging potrivita pentru a avea scopuri multiple folosita in peste 60 de milioane de site-uri.

Despre Blogger

Blogger este un sistem de management al continutului creat de Google in limbajul de programare Python si a fost lansat la data de 23 August 1999. Este si el disponibil in mai multe limbi si ofera uneltele de baza. Poti crea, edita sau sterge continut. In plus, Blogger ofera gazduire si subdomenii de tip exemplu.blogspot.com gratuite. Adresa sa web principala este http://blogger.com.

Se stie ca Blogger este folosit in special la bloguri nisate si asta pentru ca este prietenos si poti face lucruri unice. Nu are la fel de multe optiuni ca si WordPress in ceea ce priveste design-ul sau continutul.

Comparatia dintre WordPress si Blogger

Sunt multe diferente, dar si asemanari intre cele doua platforme de blogging.

 • WordPress are doua versiuni. Pe una trebuie sa o descarci si instalezi pe gazduirea ta. Aceasta instalare trebuie conectata la o baza de date si un utilizator MySQL. Instalarea se face rapid cu Softaculous sau manual folosind cPanel si un client FTP.  Si a doua care este asemanatoare cu Blogger pentru ca primesti un subdomeniu gratuit de tip exemplu.wordpress.com. Aceasta varianta nu are la fel de multe optiuni in privinta design-ului sau a continutului.
 • WordPress vine cu o groaza de teme gratuite pe care le poti instala chiar si in vestiunea cu subdomeniu. Blogger are un numar limitat de teme, dar daca vrei mai multe poti cauta pe Internet.
 • WordPress este mai prietenos cu dispozitivele mobile decat Blogger. Afiseaza mai frumos, mai clar si mai corect elementele de pe paginile web.
 • Cu WordPress poti administra mai multe site-uri aflate pe aceeasi gazduire cu doar cateva click-uri. La Blogger insa, ai nevoie de un cont de Google pentru a administra mai multe site-uri. Usurinta administrarii mai multor site-uri cu aceeasi platforma este identica, dar mai rapida in cazul Blogger.
 • Blogger se integreaza rapid cu Google Toolbar si Google Adsense. Pentru WordPress-ul gazduit de tine ai nevoie de pluginuri aditionale, iar cealalta varianta nu accepta asemenea functii.
 • Blogger are o limita de 100 de bloguri pe cont. Cu WordPress poti crea cate bloguri vrei.
 • Blogger iti ofera 1GB spatiu doar pentru imagini. la WordPress ai spatiul pe care l-ai cumparat. Poti sa ai mult mai mult de 1 GB la un pret bun.
 • Ambele platforme de blogging nu au limita in ceea ce priveste numarul de articole.
 • Nu exista limita nici in ceea ce priveste numarul de pagini la nici una dintre platforme.
 • In Blogger marimea fizica a unei pagini este limitata la 1 MB, la WordPress nu ai aceasta problema.
 • In timp ce la versiunea gazduita de tine a WordPress-ului tu esti proprietarul site-ului, la versiunea cu subdomeniu WordPress este proprietarul site-ului. In cazul Blogger, Google este proprietarul site-ului pe care tu il faci.
 • Blogger are un numar limitat de unelte limitate ca si functii pe care le poate folosi. WordPress are un numar nelimitat de unelte mai ales ca se pot extinde si cu teme si pluginuri speciale.
 • Blogger nu este compatibil cu alte platforme, pe cand WordPress ofera unelte si suport prin comunitatea sa pentru a exporta sau importa site-ul.
 • Blogger beneficiaza de securitatea Google. In cazul spam-urilor sau a atacurile DDos, acestea nu vor fi resimtite. WordPress beneficiaza de protectia firmei de gazduire pe care ai instalat platforma sau a celor de la WordPress in cazul variantei cu subdomeniu.
 • Comunitatea Blogger este destul de mica. Exista un forum de dimensiuni reduse. Pe partea de suport exista documentatie. Despre WordPress s-au scris sute de articole de tip tutorial, recenzie, ghid, previzualizari. S-au prezentati mii de teme si pluginuri. Exista forumuri, piete dedicate si mii de note date de utilizatori diferitelor unelte WordPress.
 • In Blogger, poti edita o tema, dar nu ai acces FTP. In WordPress, ai control deplin cu acces la FTP si la contul de cPanel.
 • Pentru a accesa site-ul, ai nevoie de un cont Google pentru Blogger. La WordPress ai nevoie de contul de administrator pe care l-ai creat chiar tu.
 • Blogger nu iti ofera originalitate prea usor. Nu poti personaliza foarte usor sau in totalitate temele sale. In WordPress poti sa schimbi culorile, pozitiile elementelor si sa adaugi elemente noi.
 • In WordPress, sunt optiuni multiple de moderare a comentariilor. In Blogger nu exista nici una.
 • WordPress necesita intretinere periodica. Actualizari noi ale nucleului, temelor, traducerilor sau pluginurilor apar periodic si destul de frecvent. Asta se intampla datorita numarului mare de dezvoltatori implicati, dar si a popularitatii. Dorinta de a imbunatati mereu platforma este egala cu numarul de actualizari si functii noi. Blogger nu are actualizari pe care trebuie manual sa le faci.
 • Instalarea in cazul Blogger este extrem de usoara. Iti faci cont si apoi intri pe adresa sa. La versiunea WordPress gazduita de tine, lucrurile pot fi ciudate mai ales daca nu esti prea tehnic. Instalarea este rapida si usoara, dar nu la fel ca si in cazul Blogger.
 • Atat WordPress cat si Blogger sunt optimizate pentru motoarele de cautare. Poti insa sa imbunatatesti procesul SEO la WordPress prin pluginuri separate. La Blogger, imbunatatirea nu este posibila.
 • In cazul Blogger nu ai nevoie de un backup pentru ca Google are grija de asta. La WordPress-ul gazduit ai nevoie de backup pe care il poti face manual sau automat din WordPress cu pluginuri sau din cPanel.
 • Blogger este indexat mult mai repede de Google fiind si construit de Google. La WordPress lucrurile pot dura ceva timp.
 • La Blogger nu poti sa personalizezi structura link-ului unui articol sau a unei pagini. la WordPress, versiunea gazduita de tine poti.

Concluzie

Daca vrei sa compari direct Blogger cu versiunea WordPress cu subdomeniu, vei vedea ca lucrurile stau aproape la fel. Totusi, versiunea WordPress cu domeniu este mult mai avansata, dar in acelasi timp are minusuri pe care Blogger nu le are.

Lasa un comentariu

Suna
Whatsapp