Despre meniuri dropdown
Meniurile dropdown afiseaza o lista a link-urilor de pe site-ul tau. Aceasta lista se afiseaza doar cand esti cu mouseul peste un element al meniului. Nu toate elementele meniurilor sunt dropdown. Exista diverse alte efecte vizuale atat la apasare cat si la hover (atunci cand esti cu mouseul pe un element).
WordPress vine cu un sistem de management al meniurilor integrat. Poti foarte usor sa creezi meniuri si sa adaugi, muti, modifici sau stergi elemente ale meniurilor. Meniurile de navigare sunt, de obicei, link-uri ale paginilor principale ale site-ului tau. Acestea apar in partea de sus a site-ului asezate orizontal. In general, acestea sunt asezate in partea dreapta langa logo-ul site-ului. Daca incepi un site cu doar cateva pagini, atunci nu ai nevoie de vreun element dropdown. In cazul magazinelor online, lucrurile stau diferit. Cu siguranta ai vrea sa ai categoriile trecute in meniul principal si acestea sa fie dropdown. Subcategoriile pot fi afisate in listele dropdown ale categoriilor.
Daca ai spatiu limitat atunci meniurile dropdown sunt o idee foarte buna mai ales ca poti organiza elementele dupa domeniu sau ierarhic. In plus arata si bine.
Cum sa faci meniuri dropdown
Pentru inceput, este indicat sa alegi o tema care suporta meniuri dropdown. Alternativa ar fi sa gasesti un builder care, indiferent de tema, te lasa sa faci meniurile asa cum vrei. Noi iti recomandam Elementor Pro daca alegi varianta cu builder. Iata cateva teme pe care ti-le recomandam si care sunt compatibile cu meniuri de tip dropdown:
- Astra – este o tema cu multiple scopuri care vine chiar si cu template-uri predefinite;
- StudioPress – create pe framework-ul Genesis, toate temele StudioPress sunt optimizate;
- OceanWP – o tema pregatita pentru orice tip de site;
- Ultra – integrata cu builderul Themify vine cu optiuni flexibile si template-uri frumoase;
- Divi – populara tema de la Elegant Themes care foloseste builderul Divi.
Crearea meniului de navigatie in WordPress
Du-te in panoul de control WordPress la Aspect (Appearance) si Meniuri (Menus). Aici poti apasa butonul de creare a unui nou meniu, buton aflat in partea de sus.
Da un nume sugestiv titlului tau pentru a-l gasi mai rapid. Acest nume nu apare in partea din fata a site-ului tau.
Apasa butonul albastru Create Menu si WordPress va crea un nou meniu gol pentru tine. Poti adauga ce link-uri vrei in meniu folosind unelte din stanga. Ai la dispozitie pagini, articole, categorii, link-uri personalizate. In functie de ce pluginuri sau teme ai instalate, pot fi si alte optiuni disponibile. Bifeaza elementul care vrei sa apara in meniu si apasa Add to Menu.
Adaugarea sub-elementelor
Sub-elementele sunt elemente care au un element parinte si care apar in meniul dropdown al elementului parinte. Adaugarea unui element se face la fel ca si in pasul anterior, dar trebuie sa muti elementul respectiv mai la dreapta. Mutarea se face cu mouseul, tragand si aruncand elementele ca in imaginea de mai jos.
Repeta procesul pentru fiecare sub-element pe care vrei sa il adaugi. Apoi apasa butonul Save menu.
Publicarea meniului
Desi meniul este finalizat, nu l-ai publicat inca. WordPress recunoaste zonele disponibile din tema unde ai putea publica meniul. In plus, folosind pluginuri poti face disponibila orice zona pentru afisarea meniurilor.
Acum poti sa vizitezi site-ul si sa admini meniul tocmai creat.
Trucuri in crearea meniurilor dropdown
- Poti oricand sa adaugi un element la un sub element, astfel apare meniul dropdown pe mai multe nivele.
- Poti oricand crea mai multe meniuri dropdown, trebuie doar sa ai mai multe elemente cu sub-elemente.
- Poti crea meniuri folosind functia de personalizare (customizer) din WordPress. In acest fel, ai modificarile meniului in timp real pe site.
- Poti amplasa meniuri oriunde vrei daca folosesti fie un builder ca si Elementor Pro, fie un plugin ca si amr shortcode any widget.
- Implicit, poti folosi meniurile cel putin in antet. De cele mai multe ori, mai ai un loc si in subsol sau in bara laterala.
- Implicit, meniurile sunt responsive si versiunea mobila este reprezentata de un hamburger. La apasarea acestuia, apare un meniu dropdown.
Intr-un alt articol, ti-am prezentat pluginuri pentru meniuri. Cu acestea, poti sa modifici designul meniurilor si sa le evidentiezi. Revenim cu sectiunea de Mega Meniuri care sunt si cele mai folosite de catre magazinele online si site-urile mari. Recomandam pluginurile de mai jos pentru a infrumuseta simtitor meniurile.