Skip to main content

Optimizarea imaginilor in comparatie cu neoptimizarea imaginilor 

Optimizarea imaginilor este un proces de salvare a spatiului fara a reduce insa calitatea imaginilor. Procesul poate fi unul de lunga durata daca numarul de imagini este mare si daca imaginile respective „cantaresc” foarte mult. Desi procesul poate parea complex, este unul destul de usor. In zilele noastre, tehnologia a progresat destul de mult si acum procesul poate fi automatizat.  Pentru a optimiza imagini in WordPress poti folosi pluginuri si unelte care compreseaza automat imaginile. De obicei, acestea restrang marimea imaginilor pana la 80% fara a pierde din calitatea vizuala.

O imagine optimizata poate fi de pana la 75% mai mica decat cea originala, mai ales cand vorbim de imagini pentru mediul online.

Este recomandata optimizarea imaginilor si intalnim aceasta recomandare atat in randul uneltelor care verifica viteza de incarcare a site-urilor cat si in randul specialistilor.

Cum functioneaza Optimizarea imaginilor?

In termeni simpli, procesul de optimizare foloseste tehnologie care comprima imaginile ajutand la scaderea spatiului pe care acestea il ocupau, fara a se observa pierderea calitatii de ochiul uman.

Beneficiile optimizarii

Cele mai importante beneficii ale optimizarii imaginilor sunt urmatoarele:

  • scaderea vitezei de incarcare a site-ului;
  • imbunatatirea scorului SEO;
  • conversia imbunatatita pentru vanzari;
  • consumul redus de spatiu folosit;
  • consumul redus al bandei de internet;
  • scaderea costurilor cu gazduirea si CDN;
  • backp-uri mai rapide.

Exceptand filmarile, imaginile sunt cele mai „grele” elemente dintr-o pagina web. Acestea ocupa in jur de 21% din „greutatea” unui site web.

Cum stim ca viteza de incarcare a unui site conteaza si in procesul de optimizare a motoarelor de cautare (SEO), optimizarea ar trebui facuta de toata lumea. Indiferent de tipul site-ului, aceasta optimizare te poate ajuta sa ai succes pe internet. Conform anumitor studii, o intarziere de o secunda in incarcarea site-ului te poate costa pana la 7% din vanzari, 11% din vizualizari si 16% din satisfactia clientilor. Daca aceste statistici nu sunt destul de importante pentru tine, sa te apuci de treaba atunci trebuie sa stii ca Google ofera tratament preferential site-urilor rapide.

Cum sa salvezi spatiu cu optimizarea de imagini?

Cheia pentru o optimizare corecta in ceea ce priveste utilizarea pe internet a imaginilor este sa gasesti balanta dintre calitate si spatiu. Trebuie sa stii ca nu vorbim de optimizarea in general a imaginilor. Imaginile dedicate pentru filme, albume foto si asa mai departe, nu ar trebui optimizate, acestea fiind folosite in offline. Imaginile folosite doar pe internet, afisate pe site-uri, trebuie optimizate corespunzator. Exista trei elemente care au un impact urias in optimizare:

  1. formatul imaginilor (JPEG, PNG, GIF);
  2. compresia (nivel mai mare de compresie = fisier mai mic);
  3. dimensiunile imaginii (inaltime si latime);

Alegand combinatia perfecta intre aceste trei elemente, poti sa reduci  „greutatea” imaginii pana la 80%;

Formatul imaginilor

Pentru majoritatea proprietarilor de site-uri, exista doar trei extensii ale imaginilor care conteaza: JPEG (JPG), PNG, GIF. Alegerea formatului potrivit are un rol important in optimizare.

Simplu spus, vrei sa folosesti JPEG pentru imagini cu multe culori, PNG pentru imagini simple sau cu fundal transparent si GIF pentru imagini animate.

PNG este un format necompresat care ofera o calitate superioara a imaginilor. Problema este marimea prea mare a acestora. Pe de alta parte, JPEG este un format compresat si reduce usor calitatea imaginilor. Astfel imaginile JPEG ocupa spatiu mai putin pe serverul care te gazduieste. GIF-urile folosesc doar 256 de culori si sunt si imagini compresate. Sunt perfecte pentru imagini animate.

Compresia

Exista mai multe nivele de compresie a imaginilor. Fiecare nivel este definit de unealta folosita pentru compresie. 

Cele mai multe editoare de imagini cum ar fi Adobe Photoshop, GIMP, Affinity Photo, On1 Photo au propria functie de compresie a imaginilor.

Poti salva imagini pe calculatorul tau si apoi sa folosesti o unealta online cum ar fi TinyPNG sau JPEG Mini pentru o compresie usoara.

Aceste doua metode te ajuta sa optimizezi imaginile inainte de a-le incarca in WordPress. Exista insa si pluginuri WordPress care te ajuta sa le optimizezi automat, odata ce sunt incarcate. Foarte multa lume prefera folosirea acestor pluginuri. Printre ele amintes Smush, Optimole, EWWW si Image Optimizer.

Dimensiunile imaginilor

In mod normal, cand importi o fotografie de pe telefonul sau camera digitala, are o rezolutie foarte mare si dimensiuni foarte mari. Aceste fotografii au cel putin o rezolutie de 300 dpi si dimensiuni incepand de la 2000 de pixeli. Ele sunt perfecte pentru imprimare sau pentru folosirea lor in cadrul unui calculator. Nu sunt potrivite pentru afisarea in spatiul online.

Reducerea dimensiunilor (inaltime si latime) va scade automat si „greutatea” imaginii. Poti sa folosesti functia de Resize (redimensionare) folosind un editor de imagine din calculatorul tau.

De exemplu, am optimizat o fotografie de 1.8 MB, rezolutie 300 DPI si de 4900 x 3200 pixeli. Am ales formatul JPEG pentru o compresie mai buna si am redimensionat fotografia la 1200 x 795 pixeli, reducand imaginea la 103 KB. S-a pierdut 94% din greutatea fotografiei originale.

Editoare si unelte pentru optimizarea imaginilor

Am mentionat, anterior, cateva editoare de imagini, dar si unelte online si pluginuri WordPress care pot optimiza imaginile. Noi recomandam folosirea uneltelor care te ajuta la optimizare inainte de incarcarea in WordPress. Astfel salvezi spatiu mai rapid pe serverul care iti gazduieste siteul.

Adobe Photoshop este cel mai popular editor de imagini. Este unul cu licenta, deci nu este gratuit. Are ca si functie de compresie salvarea imaginilor astfel incat sa fie optimizate pentru web. Pur si simplu, folosesti functia de salvare specifica dupa care alegi formatul imaginii si diferite optiuni de calitate daca exista pentru formatul respectiv. Poti sa vezi si dimensiunile, dar si „greutatea” imaginii.

Gimp este un alt editor popular de imagini, probabil cel mai popular editor gratuit. Este o alternativa iubita a lui Adobe Photoshop. Poate fi folosit pentru optimizarea web a imaginilor, dar nu are atatea optiuni ca si Photoshop. Odata deschisa imaginea in GIMP, trebuie sa o exporti ca si JPEG pentru a o compresa.

TynyPNG este o unealta gratuita online care te ajuta sa reduci dimensiunile imaginilor de tip PNG. Trebuie doar sa accesezi site-ul si sa incarci fisierele PNG sau JPEG pentru compresie. Exista si un plugin WordPress dar si o extensie pentru Adobe Photoshop a acestui serviciu.

Consulta si ghidul prezentat in articolul: Editarea imaginilor cu editorul WordPress.

Lasa un comentariu

Suna
Whatsapp