Introducere in Astra 

Astra este unul dintre cele mai populare si adorate teme WordPress. Tema este una gratuita si poate fi descarcata direct din libraria WordPress.

In acest articol, vom prezenta tema Astra, o tema foarte folosita mai ales datorita compatibilitatii sale cu multe buildere.

La data de 19 august 2019, a aparut o actualizare majora a temei Astra. A aparut versiunea 2.0. Aceasta este construita de firma Brainstorm Force. Este foarte usoara si se incarca intr-o jumatate de secunda. In plus, poate fi foarte usor de personalizat. In acest moment, tema a fost instalata pe peste 300.000 de site-uri web. Aceeasi firma a facut si pluginuri, printre care si pluginuri care adauga functionalitati acestei teme. Alte pluginuri sunt facute pentru Beaver Builder si Elementor. Tot ei sunt echipa din spatele pluginului Ultimate Add-ons pentru Gutenberg.

Astra poate fi imbunatatita, daca instalezi pluginul Astra Pro.

Caracteristici

 • Compatibilitatea cu constructoarele de pagini:

De la inceput, Astra a fost construit pentru a fi compatibil cu Elementor sau Beaver Builder. Acesta are si cateva site-uri web predefinite facute in unul dintre cele doua constructoare web.

 • Are site-uri predefinite:

Are un numar mare de site-uri predefinite facute in builder. Majoritatea sunt gratuite si se pot instala direct din tema. Sunt site-uri functionale cu pagini intregi gata de folosit.

 • Poate fi personalizat in foarte multe moduri:

Pluginul Pro te lasa sa personalizezi tema foarte mult, fara a mai tine cont si de buildere. La versiunea Pro poti sa modifici culoarea fundalului, tipografia, design-ul site-ului si nu numai.

 • Are performanta ridicata:

Site-ul se incarca in 400ms pe GTmetrix si 95% la Google

Design-ul

Nu trebuie sa stii programare pentru a personaliza tema. Poti fie sa folosesti builderele amintite, fie setarile disponibile din tema. Sau daca vrei poti sa combini cele doua variante. Poti modifica orice element al temei foarte usor, mai ales cu versiunea Pro. Printre elementele care se pot modifica face parte si antetul, subsolul extinzand capacitatile implicite ale Personalizatorului WordPress. Pe langa Personalizatorul avansat, poti sa modifici design-ul si din setarile individuale ale paginilor.

Modulele de la Astra Pro te lasa sa modifici culorile, tipografia, fundalul, spatierea, blogul, antetul pe mobil, sectiunile din antet, navigatia, meniul, antetul lipicios si antetele la pagini. In plus, ai design-uri personalizate, piese la subsol, buton de rulare in partea de sus a paginii. Tema este compatibila si  vine si cu WooCommerce, Easy Digital Downloads, LearnDash, LifterLMS si White Label. Fiecare modul poate fi activat sau dezactivat separat. Unele necesita instalarea anumitor pluginul pentru buna functionare. Cu acest nivel de control scapi de stres si cresti performanta site-ului tau.

Printre caracteristicile globale, amintesc butoane, containere, tipografia, culorile si rularea la partea superioara a site-ului. Fiecare vine cu optiuni proprii. De exemplu, la tipografie poti alge familia de fontului, variante, marime, grosime, spatierea, inaltimea randului si altele.

Optiunile pentru culori sunt disponibile pentru text, tema, link-uri, link-uri la hover si fundal. Tot la culori poti alege o imagine ca si fundal, cum sa pozitionezi fundalul, marimea sa, dar si efectul de atasament sau repetare. Bine inteles, fiecare subtitlu si titlu poate avea propria culoare.

Optiunile pentru container se refera la design. Daca vrei design-ul la latime maxima aici ai de ales aceasta optiune. La fel si design-ul pentru paginile de blog, arhiva sau WooCommerce.

Butoanele au optiuni pentru culoare, margini, tipografie si spatiere. Iar efectul de rulare in sus are un buton cu o iconita a carei marime se poate modifica impreuna cu colturile si culorile sale. In plus poti alege pozitionarea si afisarea pe anumite dispozitive.

Toate antetele au optiuni pentru culori si tipografie. Unele au si optiuni pentru imagini si meniu sau design. In acelasi caz se afla si paginile de blog si arhiva. Poti alege ordinea si ce elemente sa se afiseze pentru aceste doua tipuri de pagini. 

Astra ofera si optiuni pentru barile laterale. Poti alege optiunile clasice, dar si ce bara laterala vrei pentru sectiunea de magazin online, pentru blog, pentru arhive si asa mai departe. Fiecare sectiune poate avea propria bara laterala. 

In ce priveste subsolul, poti alege si la el diverse design-uri, impreuna cu clasicele optiuni de culoare si fundal. Si antetele paginilor au si ele design-uri proprii. Sa nu faci confunzie intre antetul site-ului si antetul unei paginii. Antetul unei pagini ar trebui sa fie sub antetul site-ului.

In ceea ce priveste optiunile responsive, acestea se regasesc in optiunile amintite mai sus. De exemplu, poti separa tipografia si culorile in functie de dispozitivul folosit. Acelasi lucru putem spune si despre marimea fontului.

Module gratuite

In prezent, Astra vine cu 9 module gratuite si anume:

 • Import/Export Customizer Settings – te lasa sa importi si sa exporti setarile temei tale Astra pentru un alt site;
 • Astra Customizer Reset – poti sa repui pe picioare Astra la setarile initiale;
 • Customizer Search – poti sa gasesti mai rapid optiunile din personalizatorul avansat WordPress adaugandu-i o casuta de cautare;
 • Astra Bulk Edit – poti sa modifici in masa mai multe setari cum ar fi activarea sau dezactivarea afisarilor titlurilor mai multor pagini;
 • Astra Widgets – ai la dispozitie trei noi piese pentru bari laterale sau subsol: adresa, lista de iconite si profilele sociale;
 • Custom Fonts – te lasa sa incarci propriile tale fonturi. Ai grija ca acestea functioneaza doar cu anumite teme si pluginuri;
 • Custom Typekit Fonts – te lasa sa incarci fonturi Adobe;
 • Sidebar Manager – ai un control mai mare asupra barilor laterale. De exemplu, poti afisa cate o bara pentru fiecare tip de pagina;
 • Ultimate Add-ons for Gutenberg – adauga noi blocuri la editor Gutenberg.

Pretul

Tema Astra este gratuita, trebuie sa stii insa ca exista si optiunea Astra Pro de care am mai amintit in articol. In acest caz preturile incep de la 59 de dolari. Daca vrei mai mult, ai pachetul de mini agentie la 169 de dolari, iar cel de agentie incepe de la 249 de dolari.

Pentru a activa o cheie de licenta pentru Astra Pro trebuie sa platesti primul pret pentru fiecare an.

Astra Pro vine cu toate caracteristicile gratuite plus 20 de site-uri predefinite, suport dedicat, posibilitatea de a folosi tema pe un numar nelimitat de site-uri.

Pachetul pentru mini agentie vine cu pluginul WP Portfolio si un pluin la alegere Ultimate Addons fie pentru Elementor, fie pentru Beaver Builder.

Iar pachetul pentru agentie are in plus si plugin Convert Pro, Schema Pro plus toate pluginurile mentionate anterior si cele care vor mai urma. 

Daca nu vrei sa platesti doar un an, ai posibilitatea de a achizitiona o licenta pe viata. In acest caz preturile usnt: 249 de dolari prima varianta, 499 de dolari a doua varianta si 699 dolari a treia varianta.

Cele mai bune site-uri predefinite Astra

Odata ce ne-am invatat cu Astra, ar fi indicat sa incepem lucrul la site. Dar nu uitati niciodata de pasul in care faceti o tema copil astfel incat sa nu pierdeti actualizarile la tema parinte. In aceasta bucatica de articol vom vedea cateva site-uri predefinite Astra. In momentul de fata exista peste 100 de asemenea site-uri. Dintre ele 21 sunt pentru Gutenberg, 45 pentru Brizy, 93 pentru Beaver Builder si 103 pentru Elementor. 

Toate recomandarile de mai jos pot fi importate in site-ul tau daca ai tema Astra si au anumite cerinte specifice.

Cele mai bune site-uri predefinite Astra sunt urmatoarele:

 • Pet service – necesita Elementor sau Beaver Builder;
 • Custom Printing- necesita o licenta de agentie si fie Elementor sau Beaver Builder;
 • BBQ Restaurant – ai nevoie fie de Gutenberg, fie de Elementor sau Beaver Builder;
 • Account – necesita Elementor sau Beaver Builder;
 • Health Coach – ai nevoie de o licenta de agentie;
 • Wanderlust Travel Blog – in functie de builderul ales, site-ul arata diferit. In plus, necesita o licenta de agentie;
 • Photographer – un site doar pentru Gutenberg;
 • Freelancer – un site disponibil fie pentru  Brizy, Elementor sau Beaver Builder;
 • Swimming Pool Services – exclusiv pentru Elementor.

Bineinteles, ca fiecare site predefinit poate fi modificat astfel incat sa corespunda domeniului de activitate dorit.

Sumar

Ce ne-a placut cel mai mult la aceasta tema este usurinta de folosire a ei. Daca stai sa te gandesti, atat rapiditatea incarcarii site-ului si a pluginurilor, cat si zecile de site-uri predefinite nu strica deloc. Iar puterea de personalizare si pretul sunt ciresele de pe tort.

Am fi vrut ca tema sa aibe si un design pentru zone de comentarii.

Daca te intereseaza alternative pentru tema Astra, iti amintim cateva despre despre care am mai discutat, OceanWP, GeneratePress si Neve.

Leave a Reply

Call Now ButtonSUNA