Skip to main content

Despre PHP

PHP vine de la Hypertext Preprocessor din limba engleza. Este un limbaj de programare scris pe un server folosit de programatorii web pentru a crea aplicatii web sau site-uri cu baze de date a caror functionalitate este imbunatatita fata de site-urile facute cu HTML. Conform unor statistici din 2013, PHP se afla in mai bine de 240 de milioane de site-uri si 2.1 milioane de servere web.

Cele mai multe site-uri sunt facute in PHP, si noi realizam site-urile in PHP, dar altele sunt facute chiar in Flash sau ASP, doua metode extrem de vechi sau altele prin metode mai noi cum ar fi Java, Python, Ruby sau simplu doar o combinatie de HTML cu CSS si JavaScript. Ultima varianta nu are o baza de date sau functionalitati complexe cum ar fi o cautare pe site dupa un cuvant anume. In comparatie cu HTML, PHP poate sa stabileasca o conexiune cu baza de date, poate genera cod HTML  si poti chiar sa setezi serverul sa proceseze toate fisierele HTML cu PHP astfel incat codul sursa al site-ului tau sa nu poata fi  copiat sau vazut cu adevarat. Cei care incearca asta ar vedea doar HTML, nu si codul PHP.

Sunt mai multe versiuni de PHP si exista diferente mari intre ele. De exemplu, PHP 5 in comparatie cu PHP 4 vine cu un nou model OOP care suporta SQLite si o versiune imbunatatita de MySQL, impreuna cu alte actualizari minore.

Fisierele PHP pot avea extensii diferite de la clasicul .php, pana la .phtml sau php5 si asa mai departe. Ele pot contine atat cod PHP, cat si HTML, JavaScript sau CSS.

PHP poate face o groaza de lucruri utile cum ar fi sa genereze dinamic continutul unei pagini, sa colecteze date dintr-un formular, sa ajute serverul sa primeasca si sa trimita cookies, sa modifice, adauge si stearga date din baza de date, sa foloseasca date encriptate, sa afiseze imagini, filmulete, fisiere PDF, XHTML, XML si multe altele.

Chiar daca PHP este cel mai popular limbaj de programare Web folosit pentru crearea site-urilor, are cateva dezavantaje:

Necesita experienta

Nu este un limbaj usor de folosit, mai ales in cazul proiectelor mari unde experienta programatorului isi spune cuvantul. Sunt foarte multe librari si moduri de a implementa o functionalitate pe site, dar nu toate sunt potrivite si trebuie sa stii ce sa cauti.

Este Open-source

De obicei, tot ce este la vedere poate fi furat, copiat si folosit in scopuri comerciale. Chiar daca PHP nu apare atunci cand dai inspect element din browser pe un site, daca ai acces la fisierele PHP, poti sa le copiezi usor. Munca ta poate fi folosita in scopuri comerciale de care tu sa nu beneficiezi.

Lipsa uneltelor de depanare

Cand programezi in PHP, ai nevoie de unelte de depanare pentru a gasi erori si atentionari, dar problema este ca sunt foarte putine la numar in comparatie cu cele pentru Python.

Managementul pachetelor

PHP are un management prost al pachetelor in comparatie cu Python care poate scrie, construi si distribui pachete altor programatori astfel incat ei sa faca conexiuni rapide intre mai multe proiecte prin asa numitele pluginuri.

Productivitate

In general, nu ai si viteza si productivitate in acelasi timp, iar PHP ofera viteza in schimbul productivitatii pe cand, de exemplu, Ruby on Rails ofera productivitate in schimbul vitezei.

 

Leave a Reply

Suna
Whatsapp