De ce sa folosesti pluginuri cu meniuri 

Pluginurile cu meniuri sunt printre cele mai importante pluginuri si asta pentru ca meniul este cel mai cautat element de pe o pagina web. Imagineaza-ti un site fara nici un meniu. Pare imposibil. Chiar si landing page-urile (onepage – site-urile cu doar o pagina) au inceput sa aibe meniuri cu elemente care trimit catre sectiuni ale paginii respective. Un site este facut dintr-o colectie de link-uri. Acestea poti fi amplasate fie in meniu direct, fie in anumite elemente media. Ele sunt exact ca si semnele de pe strada cu directii catre diferite localitati. Un meniu bine facut, organizat si usor de urmarit va imbunatati experienta de utilizare a site-ului tau. In plus poate aranja si afisa continutul intr-o maniera placuta.

Sa construiesti un meniu sau un sistem de navigare pentru site de la 0 iti poate lua timp mult. Aici vin pluginurile cu meniuri care usureaza procesul de creare. Sunt perfecte pentru utilizatorii prea ocupati ca sa codeze sau cei atehnici. Tine minte ca site-urile WordPress nu sunt statice. Ele cresc ca si afacere si evolueaza odata cu tehnologia. La fel sunt si meniurile. Programatorii si echipele din spatele pluginurilor cu meniuri vin cu actualizari frecvente. Astfel poti sa tii pasul cu tehnologia intr-un mod automat, fara sa trebuiasca tu sa reactualizezi codul meniului.

Un plugin cu meniuri te lasa sa construiesti meniuri simple sau complexe. Codul si caracteristicile sale au fost deja implementate si in plus ai si designul gata facut. Tu doar trebuie sa alegi combinatia potrivita pentru brandul tau.

Ce fel de meniuri ar trebui sa folosesti

In articolul de azi, iti vom prezenta pluginuri cu meniuri de pe CodeCanyon, dar tu poti sa alegi si pluginuri gratuite de pe internet, in special de la Libraria WordPress. Pentru a raspunde la intrebarea din subtitlu trebuie sa stii raspunsurile la intrebarile:

  • Ce scop are site-ul tau?
  • Cum iti organizezi continutul pentru audienta ta?

De exemplu, daca ai o afacere online care vinde sute de produse organizate in categorii si subcategorii, meniul va fi unul complex. In acest caz, ti-ar fi folositor un Mega Meniu. Daca ai o afacere bazata pe abonamente cu mai multe niveluri de abonament unde accesul este in functie de pret, atunci ai nevoie de un meniu flexibil. Acest meniu ar trebui sa poata fi adaptat in functie de abonamentul fiecarui client.

Indiferent cat de complex sau simplu este site-ul tau, scopul tau final ar trebui sa fie o navigatie usor de inteles si de folosit pentru vizitatori. Acestia ar trebui sa poata sari direct la informatia dorita daca nu se afla pe pagina actuala.

Cum sa alegi un plugin cu meniuri

Preturile de pe CodeCanyon sunt destul de ok tinand cont ce ofera fiecare plugin. Trebuie doar sa le descarci si sa le instalezi. Trebuie, totusi sa tii cont de urmatoarele aspecte atunci cand alegi un plugin cu meniuri:

  • cat de usor se poate folosi – ar trebui sa il poti configura rapid si sa fie usor de folosit de vizitatorii site-ului tau;
  • cat de personalizabil este –  nu ar trebui sa ai nevoie de limbaje de programare pentru a schimba design-ul, culorile, sa adaugi imagini si asa mai departe. Totul ar trebui facut din panoul de control al pluginului;
  • cat de responsive este – daca meniurile se muleaza pe orice dispozitiv: monitor, laptop, tableta si telefoane mobile, atunci pluginul este bun din acest punct de vedere;
  • compatibilitatea cu browsere – nu toti vizitatorii site-ului tau folosesc cele mai populare browsere ca Firefox sau Chrome. Unii folosesc Opera, Safari, Edge, Internet Explorer sau alte browsere. Asigura-te ca meniul face ce trebuie si este afisat corect in cat mai multe browsere;
  • securitatea – exista vulnerabilitati atunci cand folosesc un plugin de meniuri anume? Exista actualizari frecvente ale pluginului? Daca raspunsul la prima intrebare este da sau la a doua nu, atunci ai o problema cu pluginul;
  • numarul de descarcari – cu cat este mai mare cu atat este mai popular si mai testat;
  • recenziile – cu cat are mai multe recenzii si mai detaliate cu atat poti sa iti faci o parere mai informata;
  • suportul – studiaza rapiditatea si frecventa cu care suportul raspunde la intrebari si solicitari.

Construirea meniului

Intotdeauna planuieste in avans informatiile si elementele pe care le vrei in meniu. Gandeste-te la el ca la o harta a site-ului, un fel de sitemap.

Pentru inceput, trebuie sa te gandesti la primul nivel al meniului. Meniul tau este divizat in mai multe elemente, fiecare poate reprezenta un articol, un link, o pagina, o categorie, o sectiune a unei pagini sau orice altceva care are propria adresa web. Gandeste-te la pozitionarea si numele acestora. Foloseste nume clare si scurte, dar sugestive pentru a informa rapid vizitatorii site-ului tau. Pozitionarea ar trebui sa fie la fel pe toate site-urile. Pastreaza numarul elementelor din meniu pana la sapte. 

Nu uita sa faci meniurile accesibile, adica elementele sale sa fie clickuibile la fel ca si logo-ul care ar trebui sa ii trimita la prima pagina pe vizitatori. Foloseste interfata site-ului pentru a trimite vizitatorii la pagina urmatoare, produsul urmator, articolul urmator sau precedent. Cand spunem meniu, nu ne referim doar la cel clasic din antet sau la cele laterale sau din subsol. Un meniu poate fi reprezentat si de un singur buton cum e cel de cumparaturi.

Tipuri de meniuri

Mega Meniuri – meniuri pentru site-uri cu foarte mult continut care se declanseaza daca cursorul se afla pe ele sau la click.

Meniuri mobile – create special pentru navigarea de pe mobil a site-ului.

Meniuri lipicioase – care raman fixe, de obicei in partea de sus a ecranului, atunci cand rasfoiesti pagina.

Meniuri Hamburger –  perfecte pentru telefoanele mobile.

Meniuri verticale

Slick Menu—WordPress Responsive Vertical Menu 

Meniuri fixe

Taburi 

Leave a Reply

Call Now ButtonSUNA